Gevoeligheid rond Twentse luchthaven

Nieuws
Op woensdag 7 maart gaan de stembureaus weer open. Verkiezingen voor de Provinciale Staten. Nog niet de helft van de stemgerechtigden neemt bij deze verkiezingen doorgaans de moeite om daadwerkelijk te gaan stemmen. Waarom eigenlijk niet? Het Nederlands Dagblad peilt de stemming in de twaalf provinciën, op zoek naar wat er speelt in de stad, de polder en achter de dijken. Vandaag: Overijssel.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 27 februari 2007 om 00:00

ENSCHEDE - Beter bereikbaar. Dat klinkt goed en bijna elke provinciale politicus kan zich erin vinden. In Overijssel speelt echter een kwestie met gevoelige kantjes: de mogelijke doorstart van het militaire vliegveld Twente als burgerluchthaven. Sommige ondernemers en politici dromen al van een aardig vliegveld in aanvulling op de innovatie-economie, waarop Twente - met de nabijheid van de Universiteit - op wil inzetten. Anderen temperen de verwachtingen en wijzen op de wankele economische basis.

,,Wij zijn tegen een doorstart, zegt lijsttrekker Marjan van der Bent van de Overijsselse ChristenUnie. Ze weet dat het een gevoelig dossier is. ,,Zeker in Twente leeft dit onderwerp zeer. Onze Enschedese raadsfractie denkt er ook anders over. Maar wij willen duidelijk zijn, zegt ze, verwijzend naar PvdA en CDA die volgens Van der Bent vage standpunten innemen. De lijsttrekker benadrukt dat de positie van de ChristenUnie niet in de eerste plaats wordt bepaald door de economische kant. ,,Ons belangrijkste, zakelijke argument is de nabijheid van de Flughafen Münster-Osnabrück. Van dat vliegveld, op zon zestig kilometer van Enschede, wordt al door relatief veel Twentenaren gebruik gemaakt.

Als tweede argument wijst Van der Bent op het rentmeesterschap. ,,Wij denken dat je beter nu nee kunt zeggen, dan over tien jaar concluderen dat er iets is opgebouwd wat je niet wilt. Dat de gewenste innovatie de nabijheid van een vliegveld vereist, gelooft de lijsttrekker niet. ,,Er zijn ook ondernemers die zeggen dat ze wegblijven wanneer er straks telkens vliegtuigen overvliegen.

Wat dat overvliegen betreft: het is nog maar de vraag of er markt is voor een commerciële luchthaven Twente. Het wekelijkse burgerverkeer dat er nu is, is op de vingers van één hand te tellen en heeft veel overeenkomsten met wat in Münster-Osnabrück op grotere schaal gebeurt: mensen van en naar zonnige oorden brengen. Met anderhalf miljoen passagiers per jaar weet dat Duitse vliegveld het hoofd boven water te houden, zij het dat er bij noodzakelijke investeringen wel geld van de overheid bij moet.

En zon situatie willen de meeste Overijsselse partijen niet. Met in het achterhoofd het gevaar dat er straks een vliegveld inclusief de bijbehorende werkgelegenheid is, maar dat financieel niet uit kan. De druk om in zon situatie als overheid bij te springen, zal groot zijn.

Met het sluiten van de militaire vliegbasis verdwijnen direct en indirect zon 2500 arbeidsplaatsen. Dat verlies moet worden opgevangen door te investeren in innovatie, zegt ChristenUnie-lijsttrekker Van der Bent. ,,Wij bepleiten een speciale leerstoel innovatie aan de Universiteit Twente. Het CDA is voorstander van een doorstart van het vliegveld, maar alleen wanneer de exploitatie door private partijen sluitend wordt gemaakt.

Gezien de situatie van verschillende regionale vliegvelden in binnen- en buitenland, verwacht Marjan van der Bent daar niet veel van. ,,Wat niet wil zeggen dat wij ons standpunt niet willen heroverwegen wanneer er echt een sluitende exploitatie kan komen. Maar gezien het feit dat de exploitatie pas ons derde argument is, verwacht ik niet dat wij omgaan. Eind dit jaar moeten er besluiten vallen aan de hand van diverse onderzoeken die nu lopen.

Overijssel

Oppervlakte: 3.420 km2

Aantal inwoners: 1.109.432

Commissaris van de Koningin: Geert Jansen (CDA)

Huidige zetelverdeling Provinciale Staten: CDA 24, PvdA 15, VVD 9, GL 3, Sp 3, D66 2, CU 4, SGP 2, LPF 1. In totaal 63 zetels, na de volgende verkiezingen 47.

Huidige zetelverdeling Gedeputeerde Staten: CDA 3, PvdA 2, VVD 1.

Jaarlijks budget: 87.652.000 uit het Provinciefonds, 77.028.000 opcenten.

Aantal ambtenaren: Bijna 1000.

Stemwaarde voor de Eerste Kamer: 175

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

Afbeelding

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs.

Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..

Afbeelding

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd.

Afbeelding

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici.

Afbeelding

Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).