Willow Creek? Eerst doen, dan praten

Nieuws
LELYSTAD - Het Amerikaanse gemeentemodel van Willow Creek, werkt dat ook in Nederlandse kerken? ,,Ja'', zegt Bill Hybels. ,,Mogelijk'', zegt Kars Veling. ,,Ja, maar wel op een andere manier'', zegt Orlando Bottenbley.
van onze redactie kerk
dinsdag 19 november 2002 om 09:58

,,Het gebeurt al, kijk maar bij ons'', zeggen twee enthousiaste christelijk-gereformeerde predikanten uit Zwolle.

Gisteren en vandaag vindt opnieuw een conferentie van Willow Creek Nederland plaats. Willow Creek Nederland is opgericht om het gedachtegoed van de Amerikaanse missionaire gemeente hier te laten landen. Op haar conferenties komen vaak ook voorgangers van Willow Creek om te vertellen hoe ze onkerkelijken proberen te bereiken.

Aan de hand van het thema 'bouwen aan sterke en aanstekelijke kerken', zijn deze week ruim duizend deelnemers uit zowel traditionele als evangelische kerken bijeen in De Pijler in Lelystad. Het kerkgebouw is naar Willow Creek-maatstaven ingericht. Bijna elke roodpluchen 'bioscoopstoel' van De Pijler, plaats van samenkomst van een evangelische gemeente, is bezet. Twee grote schermen flankeren het podium, dat kunstig is uitgelicht.

Na enkele liederen en een dramastukje komt Bill Hybels, oprichter van Willow Creek, het podium op. Volgens het programmaboekje zou hij een toespraak gaan houden over 'moedig leiderschap', maar hij heeft zich bedacht. ,,Het getuigt altijd van groot toeval als bij mij de toespraak ook daadwerkelijk over het aangekondigde onderwerp gaat.'' Liever spreekt hij over iets dat hem juist de laatste tijd erg bezighoudt: 'wat te doen met openheid?'

In 1975 heeft Hybels dichtbij Chicago de Willow Creek Community Church gesticht, vooral om onkerkelijken te bereiken. Kenmerkend voor de gemeente zijn eigentijdse uitingsvormen en een toegankelijke sfeer, in de hoop dat gasten zich snel thuis voelen.

Spirituele zaken

Anders dan tien jaar geleden, bespeurt Hybels zowel in Nederland als in de Verenigde Staten bij ongelovigen openheid voor spirituele zaken. Kerken moeten daarop inspelen. ,,Als u denkt dat u kunt doorgaan op de weg waarop u altijd zat, hebt u het mis. Deze zoekers komen niet vanzelf in de kerk en ze worden niet vanzelf gered.''

Daarbij stuit Hybels meteen op ,,een van de grootste problemen'' voor veel gelovigen: ,,Een gesprek aanknopen met ongelovigen. Het lijkt wel of er tussen hen en christenen een vijf meter hoger muur staat, waar maar heel moeilijk doorheen te breken is.''

Toch moeten christenen dat proberen, meent Hybels. ,,Je moet jezelf in de situatie brengen waarin je een wezenlijk gesprek krijgt.'' Hij verwijst naar het gesprek dat Jezus had met de Samaritaanse vrouw bij de waterput. ,,Jezus stelde zich eerst kwetsbaar op door haar om water te vragen. Daarmee brak Hij het ijs. Vervolgens dwong Hij haar met vervolgvragen na te denken over haar eigen leven, en dat gaf een aanleiding om verder te spreken.''

Hybels pleit ervoor dat christenen bewust en regelmatig contact zoeken met ongelovigen, zodat ze hun het evangelie kunnen verkondigen en hen eventueel kunnen meenemen naar een kerkdienst. ,,Maar durf jij ze mee te nemen naar jouw kerk? Vroeger als ik vrienden meenam naar mijn kerk, zat ik de hele dienst met kloppend hart, hopend dat er niets verkeerd ging en biddend dat de dominee zijn beste preek zou houden.'' Om ook de zoekende ongelovige te boeien, moeten diensten relevant, oprecht, creatief, kwalitatief en waarheidsgetrouw zijn, is opnieuw de boodschap van Hybels

Sceptisch

Een van de deelnemers van de conferentie is voorganger Orlando Bottenbley van de baptistengemeente in Drachten. De Willow Creek-gemeente nabij Chicago ziet hij als ,,grote broer''. Toch kan het Amerikaanse kerkmodel volgens hem niet klakkeloos worden vertaald naar Nederland. ,,Nederlanders zijn veel sceptischer dan Amerikanen. Amerikaanse kerkgangers voelen zich prettig als toeschouwer, terwijl Nederlanders meer deelnemers zijn.''

Ook oud-ChristenUnie-leider Kars Veling is als belangstellende aanwezig in Lelystad. Als lid van de bezinningscommissie van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Delft, ervaart hij de conferentie als ,,zeer inspirerend''. ,,Veel van de kenmerken die Hybels in zijn toespraak noemde, vind ik al terug in mijn gemeente. Ik ben er nog niet zo lang lid van, maar als nieuwkomer zegt ik: zorgvuldigheid en creativiteit zijn bij ons in ieder geval aanwezig.'' Zijn gemeente hoeft het Willow Creek-gedachtengoed niet klakkeloos te kopiëren. ,,Maar een conferentie als deze levert wel ideeën op. Je wordt wakker geschud'', aldus Veling.

Toch zijn er ook traditionele kerken in Nederland die het hele Willow Creek-model enthousiast omarmen. Dat bewijzen de christelijk-gereformeerde predikanten Arjan Hilbers en Henk Mijnders in het keuzeprogramma 'Willow Creek in de traditionele kerk'. ,,Wat kun je met Willow Creek in een kerk die vastzit aan de Dordtse kerkorde?'', vraagt Mijnders zich af. Heel veel, vinden de predikanten. Ze vertellen in hun workshop over hun eigen ervaringen in Zwolle.

Zo houden zij vanaf januari wekelijks ontmoetingsdiensten, waarin een vaste plaats is ingeruimd voor drama. Ook in gewone CGK-diensten in Zwolle is tegenwoordig plaats voor andere liederen dan psalmen en gezangen. Daarnaast gebruiken de predikanten bijvoorbeeld niet meer de volledige doop- en avondmaalsformulieren, maar delen daaruit. ,,Dan onthouden de mensen het tenminste; zo'n heel formulier gaat over de hoofden heen.''

Hoewel de veranderingen die deze tijd vergt, onvermijdelijk op weerstand stuiten, pleiten de beide predikanten ervoor ,,gewoon te durven''. ,,Je kunt alles wel eerst aan de kerkenraad voorleggen, maar dat duurt zo lang'', aldus Mijnders. ,,Beter kun je het gewoon doen en er pas achteraf over praten.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..