Waals inferno: rennen met de hitte in de rug

Nieuws
ATH/GHISLENGHIEN - Een ramp vergelijkbaar met die van Enschede. België is gisteren in rouw gedompeld na de explosie van een lekkende gasleiding. De hitte eiste zeker 15 doden en ruim honderd gewonden.
van onze redactie samenleving
zaterdag 31 juli 2004 om 09:18

,,Er was nog maar één mogelijkheid: rennen, rennen, rennen. De achthonderd meter. Met de hitte in mijn rug.'' Met moeite krijgt de 45-jarige politieagent uit Ghislenghien het uit zijn mond. Zwaar verbrand aan hoofd en armen ligt hij in het Madeleine-ziekenhuis van het nabijgelegen Ath. Zich nauwelijks realiserend dat hij het Waals inferno van gisterochtend wel heeft overleefd. ,,Zo'n vuur. Het was zo vreselijk intens.''

Naam en toenaam brengt hij liever niet naar buiten. Evenmin als zijn even hevig verbrande 40-jarige kompaan. De twee weten nog niet hoeveel collega's zij moeten missen. Onder de voorlopig vijftien doden van de twee hevigste gasexplosies uit de recente Belgische geschiedenis bevinden zich vooral politiemensen, brandweerlui en medewerkers van het nutsbedrijf, die gisterochtend in actie kwamen, omdat het op het industrieterrein van Ghislenghien zo naar gas rook.

Terwijl de brandweer een deel van het bedrijventerrein probeert af te bakenen, vindt kort voor negenen een eerste ontploffing plaats. Gevolg van een lek in een gasleiding onder het industrieterrein van Ghislenghien, mogelijk door een boorfout. Daarop volgt korte tijd later een tweede, zeer zware knal. De explosies veroorzaken een vuurzee, die volgens ooggetuigen wel honderd meter hoog is.

De Waalse regionale minister voor Binnenlandse Aangelegenheden, Courard, bevestigt de enorme omvang van het vuur. Als een van de weinigen mocht hij een uur later het terrein op. ,,En ik zag er torenhoge bouwkranen, die tot zelfs in de top nog in brand stonden.''

Apocalyps

Het vuur blijft volgens radeloze omstanders ruim een halfuur branden. De hitte is zo zwaar, dat zelfs op de verderop gelegen autosnelweg Brussel - Doornik passerende automobilisten brandwonden oplopen. Enkelen laten hun auto in opperste nood langs de weg staan om zich rennend door de velden te redden.

Courard vertelt verder over een soort van apocalyps. Op het terrein, dat verder zorgvuldig blijft afgegrendeld, liggen zwaarverbrande, volledig zwarte lichamen. De Belgische minister van Defensie Flahaut, die onmiddellijk legerhelikopters inzet voor het vervoer van de ruim honderd gewonden, heeft het over een nieuw, net opgeleverd nabijgelegen fabrieksgebouw dat ,,gewoonweg gesmolten'' is. Het heet een geluk bij een ongeluk dat de 250 medewerkers nog niet in de fabriek van slijpstenen Diamant Board aan de slag waren.

Rond vier uur in de middag lijkt de omgeving van het Madeleine-ziekenhuis in Ath eerder op een locatie uit Oliver Stone's Vietnam-film Platoon. Helikopters vliegen af en aan voor het transport van zwaargewonden. Ruim 45 personen hebben zware brandwonden. Vanuit Ath vliegen zij naar speciale ziekenhuizen in het net over de grens gelegen Lille, Parijs, Brussel en Luik.

Een ontzette specialist spreekt over het ongewoon hoge aantal zwaarverbrande gewonden. ,,Normaal heb je een aantal lichtverbranden, een even groot aantal met iets zwaardere brandwonden en slechts enkele zeer zwaarverbrande personen. Nu lijkt het alsof de meeste slachtoffers heel zware brandwonden hebben'', vertelt hij aan de bezoekende bewindsman Flahaut.

Het echte drama van Ghislenghien is een straat verderop waar te nemen. In de brandweerkazerne vallen brandweermannen en nabestaanden van overleden of nog vermiste collega's elkaar snikkend in de armen. Het dodental bedraagt volgens Flahaut op dat moment ,,zeker vijftien''. Het Belgische ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat tien lijken zijn geborgen. Het maakt voor Ghislenghien, juist een van de weer oplevende centra in het economisch geteisterde Wallonië, een gitzwarte dag niet minder zwart.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..