'Situatie vertrekcentra is ontoelaatbaar'

Nieuws
TER APEL - Er moet een parlementair onderzoek komen naar de situatie in de Nederlandse vertrekcentra. Dat stellen vier fracties in de Provinciale Staten van Groningen na een bezoek in het vertrekcentrum Ter Apel. Volgens PvdA, ChristenUnie, SP en GroenLinks is de situatie ,,ontoelaatbaar'' en ,,onbegrijpelijk''.
van onze redactie regio
dinsdag 12 juli 2005 om 07:03

In een brief aan de Tweede Kamer vragen de vier fracties om een parlementair onderzoek ,,naar de gang van zaken in de vertrekcentra en de consequenties van het terugkeerbeleid''. Ook vragen ze de gemeenteraad van Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, het contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ernstig te heroverwegen.

,,Er zijn vele aanwijzingen dat het COA zich niet aan de afspraken houdt'', aldus een gezamenlijke verklaring. ,,De sfeer is niet passend voor een opvanginstelling, het lijkt teveel op die van een half-open inrichting.''

Vertegenwoordigers van de vier statenfracties zijn zaterdag op bezoek geweest in het vertrekcentrum, waar zij met veertig bewoners spraken. ,,De situatie is er ronduit triest'', stelt J. Hilverts, statenlid voor de ChristenUnie, die zich verzekerd weet van de steun van Tweede-Kamerlid van de ChristenUnie, Tineke Huizinga. ,,De mensen die daar zitten zijn wanhopig. Ze werken tot in het uiterste mee, maar krijgen geen voet aan de grond.''

Elf bewoners, Iraniërs en Syrische Koerden, zijn sinds twee weken in hongerstaking uit protest tegen het uitzettingsbeleid van minister Verdonk. Een Iraniër is er zo slecht aan toe dat hij zondagavond naar het Scheperziekenhuis in Emmen is overgebracht.

De vier Groningse partijen ondernamen vorige week actie na signalen dat er mensen vanuit het vertrekcentrum in Ter Apel op straat gezet zouden worden. Ze wilden op werkbezoek bij het centrum, maar kregen geen toestemming van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Uiteindelijk kwamen de fractieleden wel binnen op uitnodiging van de bewoners.

,,We hebben ernstig verzwakte, maar vastberaden hongerstakers gesproken'', stellen de partijen in een brief. ,,Maar ze hebben geen hoop meer. Hun perspectief is de gevangenis in Nederland, de straat of terugkeer naar Syrië en Iran. Dat dit volstrekt veilige landen zouden zijn, zoals de minister beweert, is een gotspe.''

ChristenUnie-statenlid J. Hilverts was zeer onder de indruk van de situatie waarin de bewoners verkeren. ,,De kinderen hebben recht op onderwijs, maar dat stelt niets voor. Vier- en negentienjarigen zitten samen in een klas en de leerkracht is er bijna nooit. Nederlands krijgen ze niet, 'want ze gaan toch weg'.'' Bewoners moeten elke ochtend hun aanwezigheid melden met een duimafdruk en ,,COA- en beveilingspersoneel zou bij het minste of geringste dreigen met verwijdering of de gevangenis.''

Het statenlid is vooral boos over het feit dat uitgeprocedeerde asielzoekers soms jaren onduidelijkheid hebben over hun lot. ,,Bewoners hebben ervoor getekend mee te werken aan hun terugkeer. Maar voor hun terugkeer hebben ze vaak een geldig identiteitsbewijs nodig. De ambassade weigert die te verstrekken. Ze zoeken contact met familie in het land van herkomst, maar die willen geen contact met hen, uit angst voor repressailles. Zo zitten de mensen muurvast.''

Mensen die buiten hun schuld om niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst, zouden op grond van het Buiten-schuld-criterium recht hebben op een verblijfsvergunning. Maar de Groninger heeft verhalen gehoord van mensen die soms al zes jaar in Nederland in asielzoekerscentra zijn. ,,Dat zijn onmenselijk lange tijden.''

Helderheid

Mensen mogen maximaal twaalf weken in het vertrekcentrum verblijven. Daarna worden ze in principe overgebracht naar de Vreemdelingenbewaring (de gevangenis). Volgens de vier partijen worden er ook mensen onbegeleid op straat gezet. Getuigenverklaringen van uitgeprocedeerde asielzoekers laten er volgens hen geen twijfel over bestaan dat dit regelmatig wel gebeurt. De politie van de gemeente Vlagtwedde zou daarbij helpen, aldus de vier partijen.

Vanavond vindt er in Sellingen een interpellatiedebat plaats waarin het gemeentebestuur van Vlagtwedde ter verantwoording wordt geroepen over de signalen dat er - ondanks beloften van de gemeente - toch mensen op straat gezet worden. Daarbij zullen ook bewoners van het vertrekcentrum aanwezig zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..

Afbeelding

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd.

Afbeelding

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici.

Afbeelding

Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

Afbeelding

Take-Two koopt maker schietspel Borderlands

Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van onder meer Grand Theft Auto, neemt spelletjesontwikkelaar Gearbox Entertainment over. Gearbox is vooral bekend van het populaire schietspel Borderlands.

Afbeelding

Verzekeraars vrezen miljardenschade na instorten brug Baltimore

De financiële schade na het instorten van de brug in Baltimore kan oplopen tot miljarden dollars, vrezen verzekeraars. Analisten van Barclays schatten dat de schade aan de brug alleen al zo'n 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) bedraagt.