Automobilist zonder licht vaker beboet
LEEUWARDEN - Het aantal automobilisten dat bekeurd is voor problemen met de verlichting aan de auto is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden, dat de verkeersboetes verwerkt.
In 2000 gingen nog 4027 automobilisten op de bon vanwege ondeugdelijk dim- of grootlicht of het geheel niet voeren hiervan. Vorig jaar waren dit er 7403, een toename van zo'n 83 procent, staat in gegevens die het CJIB aan het Nederlands Dagblad ter beschikking heeft gesteld. De politie schrijft de meeste bekeuringen hiervoor 's nachts binnen de bebouwde kom uit: ruim 4800 in 2004. Ruim 1200 bekeuringen gingen vorig jaar naar auto's buiten de bebouwde kom en 300 naar automobilisten die bij slecht zicht overdag hun lampen uitlieten.
Voor ondeugdelijke verlichting kregen bijna 1100 automobilisten een brief van het justitieel incassobureau op de mat. In de eerste tien maanden van dit jaar was het aantal bekeuringen voor verlichting al ruim duizend hoger dan vijf jaar geleden over het hele jaar. Rijden zonder (de juiste) verlichting komt bestuurders op een boete van 65 euro te staan.
Het Bureau voor Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie kan geen verklaring geven voor de opmerkelijke stijging van het aantal boetes voor ondeugdelijke verlichting. ,,De verkeershandhaving is wel geïntensiveerd, maar of er een verband is met deze cijfers kunnen we niet zeggen'', aldus een woordvoerder.
Of daadwerkelijk meer auto's problemen met hun autolampen hebben, is onbekend. Wel wijst de ANWB er op dat het bij de nieuwere auto's steeds ingewikkelder wordt om defecte autolampen te vervangen. De lampjes zijn zo gecompliceerd geplaats, dat het bij ruim dertig procent van de voertuigen niet meer mogelijk is een lampje snel te vervangen, constateerde de ANWB in oktober vorig jaar na onderzoek van de 55 best verkochte modellen.
Dat betekent dat auto's hiervoor naar de garage moeten. ,,Dat is geen wenselijke situatie'', vindt een woordvoerder van de ANWB. Niet alleen worden automobilisten zo onnodig op kosten gejaagd, ook bestaat het risico dat zij langer blijven doorrijden met een kapotte koplamp. ,,Dat is niet goed voor de verkeersveiligheid.''
De ANWB vindt dat vanuit het oogpunt van veiligheid en wetgeving een lampje door de gebruiker zelf vervangen moet kunnen worden. ,,Natuurlijk is het voor ANWB-leden ook mogelijk de wegenwacht te bellen, maar wij vinden dat het zo eenvoudig moet zijn dat mensen dat gewoon zelf kunnen. Het instructieboekje bij de auto moet wat dat betreft ook duidelijker.''
De ANWB-woordvoerder zegt dat de politie lang niet altijd tot bekeuren overgaat als een auto met slechts één werkende koplamp langs de kant wordt gezet. ,,Ze mogen direct bekeuren, maar zien daar vaak vanaf als automobilist ter plekke het lampje vervangt of laat vervangen. De politie is vrij coulant.''