D66 zegt nee tegen Afghanistan-missie
DEN HAAG - Een nieuwe Nederlandse militaire missie naar Afghanistan staat op losse schroeven. De zeskoppige regeringsfractie van D66 bracht het kabinet gisteren in een lastig parket door zich definitief tegen de nieuwe Nederlandse bijdrage aan de vresdesmacht in Afghanistan te keren.
Het kabinet neemt maandag een besluit over de operatie. De missie was al omstreden in de Tweede Kamer. Regeringsfractie CDA staat in dubio, de derde coalitiepartner VVD is nog niet geheel overtuigd, oppositiepartij PvdA twijfelt sterk en GroenLinks, SP en LPF hebben eerder al laten weten tegen te zijn.
,,Het is zeer onstabiel in het deel van Afghanistan waar de militairen naartoe zouden gaan. Het is 'heartland' van de Taliban'', verklaarde D66-fractievoorzitter Boris Dittrich gisteren. D66 denkt dat de militairen daar hun werk niet goed kunnen doen. ,,Deze missie kan onder deze omstandigheden niet doorgaan'', aldus Dittrich.
Het kabinet bespreekt maandag het voorstel van de ministers Kamp (Defensie) en minister Bot (Buitenlandse Zaken) om 1100 militairen naar de provincie Uruzgan te sturen. Zij moeten daar in het kader van de Navo-operatie Isaf helpen bij het stabiliseren van de vrede en de wederopbouw van de regio.
Nederland heeft al een bataljon commando's in het zuiden van Afghanistan, dat de Amerikanen helpt bij de strijd tegen de opstandelingen. In het relatief rustige noorden werken 350 Nederlandse militairen mee aan de wederopbouw van het land.
De betrokken ministers waren gisteren ,,onaangenaam verrast'' door de aankondiging van D66, die voor hen volkomen onverwacht kwam. De kabinetsvergadering van maandag gaat gewoon door, aldus de woordvoerder van de premier.
Het was al bekend dat met name D66-minister Pechtold grote problemen had met de missie. Volgens Dittrich is hij vrij maandag naar eer en geweten te beslissen.
PvdA-fractievoorzitter Bos meent dat de operatie nu niet kan doorgaan. ,,Dat is niet denkbaar als een van de coalitiepartijen tegen is'', zei hij gisteren. ,,Als het toch doorgaat, moet D66 het vertrouwen in het kabinet opzeggen'', voegde hij er als leider van de grootste oppositiepartij aan toe.