Toestand Sharon stabiel
JERUZALEM - De toestand van de Israëlische premier Ariel Sharon, die vrijdag voor de derde keer in 48 uur een hersenoperatie onderging, is ernstig maar stabiel.
De 77-jarige regeringsleider heeft geen bloedingen meer en de artsen zijn erin geslaagd de druk in zijn hersenen te verminderen. Dat heeft het ziekenhuis waar Sharon wordt behandeld laten weten. Sharon werd woensdag met spoed opgenomen in een ziekenhuis na een beroerte. Vorige maand had hij ook al een lichte beroerte gehad. Artsen hadden twee operaties nodig om het bloeden te stoppen, maar vrijdag ging de toestannd van de Israëlische premier zo hard achteruit, dat een derde ingreep noodzakelijk was. Hij ligt nu aan de beademing en wordt kunstmatig in coma gehouden.
Ziekenhuisdirecteur Scholomo Mor-Yosef zei dat hersenscans vrijdag wezen op een ,,aanmerkelijke verbetering''. Hij waarschuwde echter dat de toestand van de premier nog steeds kritiek is. Onduidelijk is of de artsen nog altijd van plan zijn Sharon zaterdag uit zijn coma te laten ontwaken voor nader onderzoek naar zijn lichamelijke en geestelijke vermogens. Volgens medische experts heeft Sharon zware hersenbeschadigingen opgelopen en is het zeer onwaarschijnlijk dat hij voldoende zal herstellen om nog aan het werk te gaan. Vicepremier Ehud Olmert is benoemd tot waarnemend premier en is inmiddels ingewijd in de belangrijkste militaire geheimen van de joodse staat. Als Sharon sterft, blijft Olmert de eerste honderd dagen zijn vervanger.
Olmert, die eind vorig jaar met Sharon uit de rechtse Likud-partij stapte om de nieuwe centrumpartij Kadima op te richten, sprak vrijdag met oud-premier Shimon Peres. Die keerde onlangs de Arbeidspartij de rug toe en steunt nu Kadima, hoewel hij geen lid is geworden van die partij. Peres zei na die ontmoeting dat hij met Olmert Sharons beleid wil voortzetten. Sharon was het brein achter de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook afgelopen zomer. Israël had het gebied bijna dertig jaar bezet gehouden. De aftocht werd gezien als een belangrijke handreiking aan de Palestijnen. Binnen de Likud-partij bestond echter veel verzet. Mede daarom verliet Sharon de partij en richtte hij Kadima op. Sharon beloofde een einde te maken aan het conflict met de Palestijnen.
Zijn nieuwe partij deed het tot dusver goed in de peilingen en leek Likud te gaan wegvagen bij de verkiezingen op 28 maart. Ook met Peres of Olmert aan het roer kan Kadima echter rekenen op de steun van een fors deel van het Israëlische electoraat, zo bleek vrijdag uit twee opiniepeilingen. Desondanks zien veel Israëliërs, maar ook veel Palestijnen, een toekomst zonder Sharon met zorg tegemoet. Sommige politieke analisten voorspellen dat de verkiezingen een open race worden, waarin de kansen voor Likud zijn gestegen. Die partij is nu vrijwel geheel ontdaan van gematigde elementen en een verkiezingszege van Likud zou het vredesproces lam kunnen leggen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice, heeft vrijdag een voorgenomen reis naar Azië afgezegd in verband met Sharons slechte gezondheidstoestand. Dat maakte een woordvoerder van de bewindsvrouw bekend. Op het programma stonden een bezoek aan Indonesië en aan Australië.