Nepalezen zetten demonstraties voort
KATHMANDU - Ondanks tegemoetkomingen van de omstreden Nepalese koning Gyanendra hebben Nepalezen ook zaterdag massaal tegen de autoritaire vorst gedemonsteerd.
Meer dan 150 betogers raakten gewond toen de politie het vuur opende. De politie zette ook traangas in tegen de naar schatting zeker 200.000 betogers, die het uitgaansverbod en het verbod op openbare bijeenkomsten in de hoofdstad Kathmandu naast zich neer hadden gelegd. De politie trad op toen de demonstranten vlak bij het koninklijk paleis kwamen, waar zij leuzen riepen als ,,Weg met de koning'' en ,,Gyanendra, verlaat het land''. De meeste betogers eisen herstel van de democratie. De communistische demonstranten daarentegen streven naar een maostische staat. Zij willen een einde aan de monarchie.
Artsen zeiden dat er alleen al in één ziekenhuis zeker honderd personen waren opgenomen. Niet het harde ingrijpen van de politie maakte een einde aan de betoging, maar de aan het eind van de middag plotseling neerkletterende regen. De betoging volgde nadat de verenigde oppositie enkele tegemoetkomingen van de koning had afgewezen. De zeven partijen voelen niets voor het aanbod van Gyanendra om een regering te vormen. Zij kondigden aan de protesten in het land voort te zetten. ,,De proclamatie heeft geen betekenis'', zei de voormalige premier Girija Prasad Koirala van de grootste oppositiepartij Nepalees Congres. Hij wil dat de macht van de koning grondwettelijk wordt beperkt.
Gyanendra beloofde vrijdag de meerpartijendemocratie te herstellen. Daarmee deed de koning na weken van protesten consessies aan zijn tegenstanders. Hij zei bereid te zijn de macht te delen en nodigde de oppositie uit een kandidaat-premier aan te wijzen. Tijdens de protesten zijn de afgelopen dagen zeker twaalf personen om het leven gekomen. Honderden raakten gewond. Tijdens de demonstratie zaterdag werden de mobiele telefoonverbindingen in Kathmandu verbroken. Vorige week onderbrak Nepal ook alle mobiele telefonie in een poging de aanhoudende protesten de kop in te drukken. Enkele dagen later werden de verbindingen hersteld.