'Het CDA wil niet meer hervormen'
DEN HAAG - Het CDA heeft de maanden sinds de pijnlijke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen gebruikt om de frustraties en onvrede bij de aanhang in kaart te brengen. Conclusie: de tijd van drastische hervormingen is voorbij.
Laf, vindt PvdA-leider Wouter Bos. Verstandig, meent CDA-voorzitter Marja van Bijsterveldt. ,,De wissels zijn om. Nu is er rust en gericht investeren nodig.''
,,Het lijkt alsof Wouter Bos het thema van de vergrijzing nu pas heeft ontdekt, terwijl wij het onderwerp drieënhalf jaar geleden al op tafel hadden liggen. We hebben al die tijd vol in de wind gestaan omdat we de noodzakelijke veranderingen hebben doorgevoerd. Nu zegt het CDA: de wissels zijn om, gun de maatregelen rust en ruimte om hun werk te doen en investeer in arbeidsparticipatie en innovatie en onze jeugd. Bos noemt dat laf, maar toen Balkenende deed wat nodig was, liet hij zich bewieroken op het Museumplein.
Drie jaar heeft Bos zijn huiswerk niet gedaan en nu slaat hij door met zijn onverstandige idee om de AOW te fiscaliseren. Eerst worden we beschuldigd van overdaad en nu moeten we opeens nog veel meer doen. Maar je moet ook grenzen kennen. Er is behoefte aan stabiliteit, bijvoorbeeld op het gebied van de AOW en de hypotheekrente.''
Is dat de belangrijkste conclusie van uw vele bezoeken aan de CDA-afdelingen sinds de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen?
,,We hebben op 7 maart een forse tik gekregen. Dat was mede het gevolg van een zeer complexe periode. Het CDA had drieënhalf jaar geleden een zeer ambitieus programma dat inmiddels voor tachtig procent is uitgevoerd. We hebben heel goede denkers in en rond de partij, maar achteraf moet je erkennen dat de plannen onvoldoende verinnerlijkt waren in de partij. Onze leden herkenden het niet altijd als CDA-beleid.
We zijn tekortgeschoten in de communiciatie, maar het was ook heel moeilijk. Er was nog weinig begrip voor de problematiek. We hebben heel lang alleen gestaan, pas de laatste tijd is dat veranderd. Nu is er een solide basis. We willen niet meer hervormen, maar investeren in kennis, innovatie en sociale samenhang.''
Het CDA wil bij de volgende verkiezingen weer de grootste worden, maar heeft Balkenende als lijsttrekker niet te veel imagoschade opgelopen?
,,Een premier loopt in zo'n lastige periode schrammen en krassen op, maar die zijn niet blijvend. Balkenende heeft geregeerd in de meest turbulente periode sinds decennia. Hij heeft in de wind gestaan en is recht overeind gebleven. Dat is meer waard dan mooie praatjes. Balkenende kan met recht zeggen: ik heb vier jaar geleden iets beloofd en ik heb het waargemaakt. Het vertrouwen in Balkenende groeit en het vertrouwen in Bos neemt af. De economie trekt aan. Het CDA stijgt in de peilingen.
Wat vindt u van de beschuldigingen van Wouter Bos dat het CDA islamofoob is?
,,Blijkbaar is bij Bos de paniek inmiddels groot. Als er één partij is die opkomt voor vrijheid van onderwijs en voor religieuze pluriformiteit, dan zijn wij het. Hij wil blijkbaar de aandacht verleggen nu hij in de problemen is gekomen met zijn plannen voor de AOW.''