Flevo Festival in geldnood
DRIEBERGEN - Wanneer de organisatie van het Flevo Festival niet 150.000 euro extra binnenkrijgt, is het gedaan met het evenement. Dat zegt directeur Peter Noordhuis, die de financiële situatie ,,nijpend'' noemt.
Gisteren maakte stichting The Crown, die het festival jaarlijks organiseert, bekend organisatorische en financiële maatregelen te hebben genomen. Het festival is nooit kostendekkend geweest. ,,Door te investeren en tegelijkertijd minder bezoekers te hebben, is er een fors gat ontstaan in onze financiële situatie'', zegt Noordhuis. ,,De bodem is in zicht.'' Tegenvallende bezoekersaantallen zijn er de oorzaak van dat het festival diep in de rode cijfers is beland. Dit jaar kwamen er bijvoorbeeld 8100 betalende bezoekers, terwijl de organisatie op 10.000 had gehoopt.
De eerste ingreep was het verkleinen van het team dat het festival organiseert. Het bureau van stichting The Crown in Driebergen is ingekrompen van negen naar zes mensen. Noordhuis: ,,Ontslag wil ik het niet noemen. We hebben in goed overleg met drie mensen besloten dat ze beter een andere baan konden zoeken.'' Dat is inmiddels gelukt. Overigens is de inkrimping niet alleen een financiële maatregel, zegt de directeur. ,,Met minder mensen zijn er kortere lijnen. Dat werkt een stuk makkelijker, al moet er nu wel hard worden gewerkt.''
Voor het komende festival, dat van 16 tot en met 19 augustus 2007 gepland staat, zijn de financiën nog lang niet rond. In totaal kost het festival één miljoen euro. Er is momenteel een financieel gat van 150.000 euro dat nog moet worden gevuld. ,,Als dat niet lukt, stoppen we ermee. Ik zou niet weten hoe ik het festival met minder geld moet organiseren'', zegt Noordhuis.
Dat geld moet worden ingezameld door bestaande sponsoren aan te moedigen extra bijdragen te leveren. Ook komt er een zogenaamde 1000-lijst, waarop bedrijven komen te staan die eenmalig duizend euro of een veelvoud daarvan hebben gedoneerd. De anderhalve ton moet binnenkomen zonder dat de toegangskaarten duurder worden.
Noordhuis hoopt wel dat er volgend jaar meer bezoekers naar het Flevo Festival komen. Hij hoopt dit te bereiken door een meer commerciële programmering. ,,De kwaliteit blijft zeker gehandhaafd. Maar we willen ook artiesten en bands die een breder christelijk publiek aanspreken; echte trekkers dus. Kijk bijvoorbeeld naar de EO-jongerendag. Dat is een heel ander evenement, maar door grotere namen te contracteren is er wel een enorme belangstelling voor.'' Uit onderzoek onder bezoekers van vorige edities is gebleken dat de muziek de belangrijkste drijfveer is om naar het Flevo Festival te gaan.
Op langere termijn wil Noordhuis zelfs proberen de toegangsprijzen te verlagen, zodat het festival voor meer bezoekers betaalbaar wordt. ,,Het scenario dat het Flevo Festival verdwijnt, kan ik mij niet voorstellen. Er komen nu al voldoende reacties binnen, waaruit ik afleid dat het mogelijk is de financiën rond te krijgen. Het gaat er ook niet om dat we geld aan het festival verdienen, maar dat zoveel mogelijk jongeren in de gelegenheid zijn het evenement te bezoeken. Gewoon omdat het belangrijk voor hen is om daar te zijn.''