Burgemeester: Berlijn is arm maar sexy

Nieuws
BERLIJN Dagelijks publiceert het boulevardblad Bild een statistiek met de actuele schuldenlast van Berlijn. De teller stond gisteren bij het astronomische bedrag van 61.079.199.968 euro. Bij 3,4 miljoen inwoners is dat ongeveer 18.000 euro per inwoner, tendens snel stijgend. Dagelijks betaalt de stad bijna zeven miljoen euro rente.
correspondent Rob Savelberg
vrijdag 20 oktober 2006 om 09:13

Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft gisteren besloten om de hoofdstad niet financieel te helpen. Het besluit was een grote domper voor burgemeester Klaus Wowereit. De SPDer kondigde gelijk bezuinigingen aan, vooral op ambtenaren en allerhande sociale en culturele projecten.

Sinds de deling in de Koude Oorlog leeft Berlijn op te grote voet. West-Berlijn gold als de ,,etalage van het Westen, kreeg de helft van de begroting door de West-Duitse regering in Bonn betaald. Ondernemers ontvingen grote belastingvoordelen als ze zich in West-Berlijn wilden vestigen.

Ook Oost-Berlijn, de hoofdstad van de voormalige DDR, kreeg van Erich Honeckers socialistische regering flinke subsidies. De rest van de Oost-Duitsers keek altijd met een mengeling van haat en nijd naar de grootstad aan de Spree.

Na de vreedzame Oost-Duitse revolutie in 1989 werd de gedeelde stad weer herenigd. Opeens had de stad drie operas, drie universiteiten, twee dierentuinen, meer dan zestig orkesten en tientallen musea. Ook moesten honderdduizenden sociale woningen dringend worden gerenoveerd.

Bijkomend probleem was de totale ineenstorting van de Oost-Duitse industrie. West-Duitse bedrijven kochten voor een appel en een ei de concurrentie aan de andere kant van de Berlijnse Muur op. Vaak waren de logge Oost-Berlijnse bedrijven niet staat op de nieuwe, vrije markt te concurreren. Ze waren op industriële productie en niet op dienstverlening gericht. Omdat belastingvoordelen wegvielen kregen ook West-Berlijnse ondernemingen het moeilijk.

Na 1990 veranderde Berlijn in een razendsnel tempo. De stad kreeg een flinke opknapbeurt en groeide weer aan elkaar.

Honderdduizenden Duitsers en buitenlanders stroomden naar de hoofdstad. Alles veranderde, behalve de lokale politiek. Die bleef hetzelfde.

Net als in het oude West-Berlijn regeerde een politieke kaste van CDU en SPD de stad naar goeddunken. Vriendjespolitiek, corruptie en mismanagement waren aan de orde van de dag.

Vijf jaar geleden werd de Berlijnse luchtbel doorgeprikt. De toenmalige partijleider van de conservatieve CDU, Klaus-Rüdiger Landowsky, was tegelijkertijd chef van de Berlin Hyp. Via deze bank, eigendom van de Berlijnse Senaat, gaf hij ongedekte hypotheken van miljarden euros aan politieke vriendjes.

Toen de Berlin Hyp, en in haar kielzog de complete Berliner Bankgesellschaft, in 2001 financieel over de kop ging, werden Landowsky en diens vriend burgemeester Eberhard Diepgen meegezogen.

Inmiddels is Landowsky veelvuldig aangeklaagd. Hij ontvangt echter nog steeds maandelijks bijna tienduizend euro als afvloeiingsregeling.

Feestvarken

Diepgen werd opgevolgd door de vrij onbekende SPD-politicus Klaus Wowereit, die van zijn homoseksualiteit geen geheim heeft gemaakt. Vanwege zijn wilde nachtleven wordt Wowereit inmiddels beschouwd als het grootste feestvarken van de Berlijnse republiek. Onlangs verklaarde hij: ,,Berlijn is arm, maar sexy.

Het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe draaide dat om. ,,Berlijn is zo sexy omdat het niet arm is, aldus vice-voorzitter Wilfried Hassemer. De rechter vindt dat Berlijn geen extreem begrotingstekort heeft. Hij raadde de stad aan een hogere bedrijfsbelasting te heffen, duizenden sociale woningen te verkopen en op de hoge culturele uitgaven te bezuinigen.

De CDU vindt dat Wowereit te weinig doet om de financiële malaise van de metropool aan te pakken. Deze wil na de recente verkiezingen weer met de postcommunistische Linkspartei regeren. De burgemeester: ,,Ik verwachtte niet dat de rechters in Karlsruhe me een grote geldkoffer mee naar Berlijn zouden geven

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.