Irak-commissie klaar met advies
WASHINGTON - De Amerikaanse commissie die het Irak-beleid van de regering-Bush onder de loep heeft genomen, wil op 6 december verslag uitbrengen.
Dat meldde een van de sponsors, het Amerikaanse Vredesinstituut, woensdag. President George Bush en het parlement krijgen het rapport als eersten onder ogen. Het is de bedoeling dat de zogeheten Irak Studiegroep met voorstellen komt die een einde moeten maken aan de crisis in Irak. De commissie deskundigen wordt geleid door de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken, de Republikein James Baker, en door de voormalige Democratische afgevaardigde Lee Hamilton.
Het congres gaf in maart opdracht voor het onderzoek. Hamilton zei dat de commissie tot overeenstemming is gekomen inzake het Irak-beleid, maar hij weigerde details te geven. De commissie onderzoekt onder meer de vraag of de VS een begin moet maken met de terugtrekking van een aantal troepen uit Irak, terwijl het geweld daar toeneemt. Waarnemers in Washington denken dat het rapport van de commissie een verandering inluidt in het Irak-beleid.
Volgens een ingewijde wil de commissie voorstellen dat de rol van het Amerikaanse leger in Irak verandert van een strijdmacht in een ondersteunende positie. Volgens deze zegsman wil de studiegroep ook een regionale conferentie beleggen die zou kunnen leiden tot direct overleg tussen Washington, Syrië en Iran. Volgens The New York Times pleit de commissie ook voor een gefaseerde terugtrekking van de Amerikaanse troepen in Irak, maar een tijdschema werd niet gegeven. De Amerikaanse president George Bush had zich eerder fel gekant tegen een strak tijdschema.
De commissie beveelt Bush wel aan om duidelijk aan te geven dat hij snel wil beginnen met de troepenterugtrekking, aldus de krant. Volgens het blad zou de terugtrekking al in de loop van volgend jaar kunnen beginnen. Onduidelijk is nog of alle troepen teruggetrokken worden uit Irak of dat ze terugkeren naar de kazernes of in een buurland worden gestationeerd.