Intelligent Design is met Plasterk passé
DEN HAAG - Gehobby met Intelligent Design, de 'middenweg' tussen schepping en evolutie, is er zeer binnenkort niet meer bij op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). En binnenkort samenwonend: de partij-ideologen Rouvoet (ChristenUnie) en Klink (CDA).
Ronald Plasterk gaat de scepter zwaaien op OCW. De man die huidig minister Maria van der Hoeven hard viel om haar enthousiaste contacten met 'ID-man' Cees Dekker - laatstgenoemde is hoogleraar moleculaire biofysica, Plasterk is hoogleraar ontwikkelingsbiologie en spraakmakend columnist - is de meest opvallende ministerskandidaat.
Dat vindt ook Arie Slob, onderwijswoordvoerder van de ChristenUnie. ,,De PvdA durft wel met zo'n persoon'', zegt de beoogde opvolger van fractieleider André Rouvoet. In het publieke debat wist Plasterk zijn mond te roeren, niet in de laatste plaats als het ging om de opvattingen van het christelijk deel der natie.
Ook in Den Haag zal de man die al vanaf zijn dertiende zegt te weten dat God niet bestaat ongetwijfeld van zich laten horen. ,,Het zal in de praktijk moeten blijken hoe hij in zijn nieuwe functie ruimte zal laten aan mensen met een andere opvatting'', stelt Slob, die erop wijst dat ,,een minister andere verantwoordelijkheden heeft dan een wetenschapper''.
De voordracht van kandidaten voor een ministerspost is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de afzonderlijke partijen zelf, in dit geval de PvdA, ook al kan een andere coalitiepartner hiertegen bezwaar maken. Maar ook bij de ChristenUnie heerst de overtuiging dat met Plasterk een minister aantreedt met wie goed kan worden samengewerkt.
Fractieleider-voor-nog-even André Rouvoet noemt de bioloog ,,buitengewoon interessant in zijn bespiegelingen. Levensbeschouwing hoeft geen belemmering te zijn''. Hij wijst erop dat ook Plasterk gebonden is aan het regeerakkoord.
Diezelfde Rouvoet krijgt als minister van Jeugd en Gezin onderdak bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op dat departement moet hij gaan samenwerken met Ab Klink, wiens voordracht eveneens opvallend is. Klink, nu nog directeur van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA, is als partijideoloog verantwoordelijk voor een niet aflatende stroom doorwrochte christendemocratische visies op de samenleving, waarmee hij onder andere zijn voormalige collega op het WI, Jan Peter Balkenende, voedt. Hij ziet zijn jarenlange inspanningen nu beloond met een ministerschap. ,,Ik denk dat Klink en Rouvoet elkaar zullen liggen'', verwacht Slob.
Voor de ChristenUnie treedt ook de al vaak genoemde Van Middelkoop toe tot het kabinet, als minister van Defensie. Op hem rust de taak de zowel in politiek Den Haag als binnen de krijgsmacht gewaardeerde Henk Kamp (VVD) op te volgen. Defensie lijkt een post waarmee de ChristenUnie niet zo heel veel kan, maar is zeker niet te beschouwen als een 'overgeschoten departement'.
Behalve met de vredesoperaties, inclusief de uiterst risicovolle in Afghanistan, krijgt Van Middelkoop te maken met de commissie die de (vermeende) martelingen van Nederlandse militairen in Irak onderzoekt (onder leiding van SGP'er Koos van de Berg) en het miljarden kostende JSF-project (opvolging F-16). Daarnaast bieden de vredesoperaties van Nederlandse militairen mogelijkheden voor ontwikkelingssamenwerking. Op dat terrein valt nog het een en ander uit te bouwen. Van Middelkoop kan dan optrekken met Bert Koenders, die namens de PvdA de post Ontwikkelingssamenwerking gaat bezetten.
Ook opvallend is dat Ernst Hirsch Ballin een blijvertje is op Justitie, en daarmee niet langer de tussenpaus die aantrad omdat zijn partijgenoot Piet Hein Donner aftrad vanwege de Schipholbrand.
Diezelfde Donner gaat zichzelf opnieuw uitvinden op het zware ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar kan hij zijn tanden zetten in de uitvoering van het omstreden AOW-plan dat rijkere ouderen gaan meebetalen aan deze oudedagsvoorziening.
De staatssecretariaten zijn op enkele na nog niet bekend. Wat de ChristenUnie betreft, is een vrouw op de haar toebedeelde post Verkeer en Waterstaat bepaald niet uitgesloten.