Wientjes: campagne Wilders is schadelijk

Nieuws
DEN HAAG - Geert Wilders roept op de koran te verscheuren, op het moment dat de Koningin wil afreizen voor een staatsbezoek aan Turkije. Ook werkgeversvoorman Bernard Wientjes (VNO-NCW) bezoekt Turkije, samen met twaalf topmensen van Nederlandse multinationals. ,,Op een politiek heel gevoelig moment, zegt Wientjes.
Maurice Wilbrink
dinsdag 27 februari 2007 om 08:43

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes had gehoopt dat ons land de deuren naar het buitenland weer zou openen, met het aantreden van het nieuwe kabinet.

 ,,Het regeerakkoord begint zelfs met een hoofdstuk over de actieve rol die we internationaal moeten spelen. Maar in plaats daarvan wordt het debat gedomineerd door Wilders met zijn opmerkingen over het verscheuren van de koran, over dubbele nationaliteiten. Hij is bezig onderbuikgevoelens los te maken, en dat is heel schadelijk.

Beïnvloedt dat het bezoek aan Turkije?

Wientjes: ,,De samenstelling van het Nederlandse bezoek is een heel belangrijk signaal aan Turkije. Het is bij mijn weten voor het eerst dat ons staatshoofd naar Turkije reist. De Koningin zal ook een bijeenkomst van de zakendelegatie bijwonen. Dat is heel belangrijk, omdat het aangeeft welk belang wij hechten aan goede banden met dit land.

,,Maar de Turken volgen natuurlijk heel goed wat er in ons land gebeurt. Ze zijn ook niet vergeten dat wij samen met de Oostenrijkers de onderhandelingen voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie geheel wilden stopzetten. Dat is gelukkig niet gebeurd. Maar Turkije weet dat er in ons land heel veel scepsis bestaat tegenover het opnemen van Turkije in de EU.

Waarom slaagt het bedrijfsleven er niet goed in mensen te winnen voor het standpunt dat Turkije meer kansen biedt dan bedreigingen?

,,Wilders en anderen voeren de discussie op basis van emotie en angst. Wij grijpen naar de rationaliteit van toenemende handel en kansen voor iedereen. Maar tegen angstgevoelens is het heel moeilijk opboksen. Dat zag je al bij het referendum over de Europese Grondwet. Vrijwel de complete Nederlandse bestuurlijke elite verkeek zich daar toen op.

De politiek leiders missen geloofwaardigheid, maar de geloofwaardigheid van topmannen staat ook op het spel door de bonuscultuur. Mensen luisteren toch niet naar de opvattingen over Turkije van bijvoorbeeld Numico-topman Bennink als ze weten dat hij een bonus van twaalf miljoen krijgt?

,,Ik moet toegeven: de discussie over bonussen heeft effect. Men zet zich sterker af tegen ondernemers die hun inkomen heel sterk zien toenemen. Ik begrijp dat, maar ik vind dat niet terecht. Ik denk wel dat er serieus gewerkt moet worden aan meer vertrouwen in de politiek, en in het bedrijfsleven. Het risico is altijd dat VNO-NCW, wanneer het naar buiten treedt, als een club wordt gezien met maar één doel: geld verdienen. Natuurlijk is geld verdienen van belang, maar dat is niet het enige! Ik wil niet over elk zwaar politiek onderwerp uitspraken doen in de openbaarheid. Maar als het moet, schuw ik geen onderwerpen. Ik heb me in het verleden duidelijk afgezet tegen discriminatie en intolerantie in Nederland. We zijn heel betrokken bij het economische wel en wee van dit land.

Welk antwoord moet er worden geformuleerd op Wilders?

,,Als het gaat om Turkije, dan moeten we heel duidelijk zijn: een stabiel Turkije is van levensbelang voor Europa. Turkije grenst aan zeer instabiele regios. En de radicale islam uit Iran en andere landen probeert ook via Turkije op te rukken. Europa kan de democratische krachten daar  versterken, zoals in elk land is gebeurd dat de afgelopen dertig jaar zicht kreeg op toetreding tot Europa.

En in een rechtstreeks antwoord op Wilders, zou ik willen zeggen dat iedereen recht heeft op zijn eigen godsdienst, zolang hij onze grondwet respecteert. Zijn uitspraak over het verscheuren van de koran is ernstig. Wat voor doel heeft hij daarmee? In de Bijbel staan ook ondemocratische en vrouwonvriendelijke zaken. Toch zou ik het buitengewoon pijnlijk vinden als wordt opgeroepen de Bijbel te verscheuren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs.

Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..

Afbeelding

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd.

Afbeelding

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici.

Afbeelding

Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

Afbeelding

Take-Two koopt maker schietspel Borderlands

Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van onder meer Grand Theft Auto, neemt spelletjesontwikkelaar Gearbox Entertainment over. Gearbox is vooral bekend van het populaire schietspel Borderlands.