Webwinkel JD.com flink hoger op positieve Aziatische beurzen

Nieuws
Het Chinese webwinkelconcern JD.com behoorde vrijdag tot de grote winnaars op beurs in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het concern zijn bouwdivisie en industriële tak wil afsplitsen en de twee onderdelen apart naar de beurs wil brengen. De stap volgt op de aankondiging van zijn grotere concurrent Alibaba om zichzelf op te delen in zes hoofdonderdelen die een eigen beursnotering kunnen krijgen.
anp
vrijdag 31 maart 2023 om 07:33
Afbeelding
beeld anp

JD.com werd 7 procent hoger gezet. Ook Alibaba zette de opmars voort en dikte bijna 4 procent aan na berichten dat het concern al voorbereidingen treft voor een beursgang van zijn logistieke divisie. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,8 procent in de plus. Vooral in de techsector werden winsten geboekt door de hoop dat de centrale banken de rentes minder agressief zullen gaan verhogen en de periode van renteverhogingen nu snel ten einde loopt.

De beurs in Shanghai won 0,3 procent. Het Chinese statistiekbureau maakte bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in maart wat is afgenomen ten opzichte van februari. De groei viel desondanks wel hoger uit dan verwacht. De dienstensector kende deze maand de sterkste groei sinds mei 2011.

Nikkei

De Nikkei in Tokio stond 1,1 procent hoger. SoftBank steeg bijna 3 procent. De grote Japanse techinvesteerder verwacht een stevige winst te boeken op zijn belang in Alibaba. Chiptester Advantest klom ruim 2 procent en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron verloor 0,2 procent na het besluit van de Japanse overheid om de export van belangrijke chipapparatuur verder aan banden te leggen. De Verenigde Staten, Nederland en Japan kwamen eerder al overeen om de uitvoer hoogwaardige chiptechnologieën te beperken. De VS willen daarmee voorkomen dat China veel modernere chips kan produceren die het land zou kunnen gebruiken voor geavanceerde wapens.

De All Ordinaries in Sydney klom 0,8 procent. De Australische mijnbouwer Rio Tinto kreeg er 2,7 procent bij. Het bedrijf kondigde een samenwerking aan met het Canadese First Quantum Minerals om gezamenlijk de kopermijn La Granja in Peru te ontwikkelen. De Kospi in Seoul dikte 0,9 procent aan. Het Zuid-Koreaanse techconcern Samsung won 1 procent. Chipproducent SK Hynix verloor daarentegen 0,9 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.