Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl bijna derde meer waard op Damrak

Nieuws
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werd vrijdag bijna een derde meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood verkoopt aan techinvesteerder Prosus voor 1,5 miljard euro in contanten. Afhankelijk van de prestaties van het onderdeel kan daar nog eens maximaal 300 miljoen euro bijkomen. Prosus krijgt iFood daarmee volledig in handen.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 09:23
Afbeelding
beeld anp

Just Eat Takeaway schoot in de vroege handel zo'n 29 procent omhoog. Het bedrijf, dat zijn aandelenkoers dit jaar hard heeft zien dalen, had eerder al gezegd van de iFood-aandelen af te willen. Maar alleen voor het juiste bedrag. Zo werd een eerder bod van 2,3 miljard euro nog afgeslagen. Door het uitblijven van nieuwe biedingen is Just Eat Takeaway nu akkoord gegaan met een lagere prijs. Het bedrijf herhaalde tevens actief te blijven werken aan een volledige of gedeeltelijke verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub. Prosus, dat het belang van 33 procent in iFood koopt via het onderdeel Moville, klom 1,2 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 723,31 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 962,92 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt bleef vlak. In Duitsland zijn de prijzen die fabrikanten voor hun producten vragen in juli met dik 37 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Adyen

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,8 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML, die donderdag tot de sterkste stijgers behoorden verloren tot 1,1 procent. Adyen ging verder omlaag. Het betaalbedrijf zakte een dag eerder 3,7 procent na tegenvallende resultaten.

In de MidKap stond roestvrijstaalmaker Aperam onderaan met een min van ruim 3 procent. Apothekersbedrijf Fagron voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 0,4 procent.

Olie

Voor fietsenfabrikant Accell (min 0,1 procent) is het de laatste handelsdag op het Damrak. Het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta wordt door een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR overgenomen en van de beurs gehaald.

De euro was 1,0081 dollar waard, tegen 1,0117 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent in prijs tot 89,63 dollar. Brentolie werd ook 1 procent goedkoper, op 95,67 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen.

Afbeelding

Gijs Staverman stopt met programma op NPO Radio 2

Gijs Staverman is vanaf 1 juni niet meer te horen op NPO Radio 2 en vertrekt ook bij zijn omroep KRO-NCRV. Een woordvoerder van de omroep bevestigt de stap van de presentator na een bericht hierover van De Gelderlander.

Afbeelding

VN-mensenrechtenkantoor: Israël beperkt nog steeds hulp aan Gaza

Israël gaat door met de 'onwettige' beperkingen op de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook, stelt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties.

Afbeelding

Economie Israël harder gekrompen dan eerder gedacht door oorlog

De economie van Israël is in het vierde kwartaal van vorig jaar nog harder gekrompen dan eerder gedacht als gevolg van de oorlog met Hamas. Dat meldt het Israëlische statistiekbureau in een nieuwe raming.

Afbeelding

FNV waarschuwt voor meer stakingen bij grote wasserijen

Vakbond FNV waarschuwt voor meer stakingen bij industriële wasserijen deze week. De reden is dat textielverzorgingsbedrijven 'nog altijd niet meewerken aan een goede cao' voor de duizenden medewerkers in de sector, stelt de vakbond.

Afbeelding

Loonstijging pakt in nieuwe cao-afspraken minder hoog uit

De lonen gaan niet meer zo hard omhoog in nieuwe cao-afspraken. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, meldt dat de loonafspraken in maart gemiddeld 5,3 procent bedroegen.