Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

Nieuws
Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 11:45
Afbeelding
beeld anp

Waterschap Rivierenland heeft langs de Waal en Rijn tussen de Duitse grens en Zuid-Holland zes noodpompen opgebouwd. Daarnaast is het gemaal Pannerling bij Doornenburg verlengd om voor water in de Linge te zorgen. Langs de Lek, de Nederrijn en de Maas zijn extra inlaatpunten voor rivierwater ingesteld.

In de buurt van Lienden in de Betuwe staat een extra pomp klaar die ook nog ingezet kan worden, als het droog blijft en het waterpeil in de rivieren nog verder zakt. Dat gaat zeer waarschijnlijk gebeuren, want Rijkswaterstaat verwacht dat de afvoer van de Rijn bij Lobith naar 700 kubieke meter per seconde gaat zakken, wat uitzonderlijk laag is voor deze tijd van het jaar. Sommige waterdeskundigen denken dat de afvoer van de Rijn nog onder die van 2018 gaat komen, wat tot nu toe de laagste stand ooit was. Ook de Maas staat erg laag.

Ook waterschap Hunze en Aa’s heeft extra pompen gebouwd bij twee gemalen om Zuidoost-Groningen van voldoende water te voorzien. De pompcapaciteit in het gebied moet de komende dagen omhoog om de kanalen op peil te houden. Hunze en Aa’s kan aan de watervraag voldoen zolang er water uit het IJsselmeer aangevoerd mag worden.

Op tal van andere plaatsen in het land staan al langer noodpompen. Onder meer bij het grote gemaal Eefde bij Zutphen. Die pompen moeten water naar de Twentekanalen sturen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.

Afbeelding

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.