Damrak koerst af op positief begin nieuwe beursweek

Nieuws
De Amsterdamse AEX-index lijkt maandag hoger te beginnen aan de nieuwe week. Die begint vrij rustig nu het kwartaalcijferseizoen nagenoeg achter de rug is. Later in de week verschuift de aandacht onder meer naar de economische groeicijfers van de Amerikaanse en de Duitse economie. Ook brengt de Amerikaanse Federal Reserve woensdag de notulen van de laatste beleidsvergadering naar buiten, die mogelijk meer inzicht geven in de toekomstige rentestappen van de centrale bank.
anp
maandag 23 mei 2022 om 08:36
Afbeelding
beeld anp

Beleggers houden daarnaast het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos in de gaten. Die top voor regeringsleiders, politici en topbestuurders uit het bedrijfsleven vindt normaal in januari plaats, maar werd vanwege corona uitgesteld. Ook blijven de inflatiezorgen en de vrees dat de sterke prijsstijgingen de economie zullen afremmen boven de markten hangen.

De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 1 procent in de plus. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1 procent lager door koersdruk bij de Chinese techbedrijven.

Air France-KLM

Winkelvastgoedfonds Retail Estates meldde dat de resultaten in het boekjaar 2021-2022 die van het boekjaar voor het uitbreken van de coronacrisis hebben overtroffen. De bezettingsgraad keerde terug op het niveau van voor corona, waarbij de 245 Nederlandse winkelpanden vrijwel volledig zijn verhuurd.

Ook gaat de aandacht uit naar Air France-KLM. Luchtvaartmaatschappij KLM moest zondag tientallen vlucht schrappen vanwege personeelstekorten. Voor maandag annuleert de luchtvaartmaatschappij 28 vluchten, dus 14 zogeheten retourvluchten, binnen Europa vanwege personeelsgebrek.

Euro

In Madrid staat Siemens Gamesa in de belangstelling. Siemens Energy legt ruim 4 miljard euro neer voor de rest van de aandelen van de grootste windmolenproducent ter wereld die het nog niet bezit. Siemens Energy had al bevestigd een bod te overwegen op de Duits-Spaanse maker van windturbines.

De euro was 1,0604 dollar waard, tegen 1,0551 dollar een dag eerder. Verschillende bestuurders van de Europese Centrale Bank hebben recent hun zorgen geuit over de waardedaling van eenheidsmunt ten opzichte van de dollar. De verwachting dat de ECB in juli de rente mogelijk sterk zal verhogen om de koers van de euro te ondersteunen en de inflatie aan te pakken neemt daardoor toe.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 111,21 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 113,68 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo.

Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).