Achterstand RIVM stijgt: 78.000 positieve coronatests niet gemeld

Nieuws
Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, blijft snel oplopen. De achterstand bedraagt nu ongeveer 78.000 meldingen over de afgelopen negen dagen. Dat zijn er 18.000 meer dan op dinsdag, de grootste toename in een dag sinds het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de achterstand deelt.
anp
woensdag 26 januari 2022 om 15:16 aangepast 18:04
Afbeelding
beeld anp

De achterstand komt doordat veel mensen positief testen. Het lukt volgens het RIVM niet om die meldingen "vanuit de teststraten te verwerken in het systeem van de meldingsplichtige ziekten van de GGD en het doormelden aan het RIVM".

De GGD gebruikt twee computersystemen voor de coronatesten. Als een laboratorium vaststelt dat iemand het coronavirus onder de leden heeft, wordt die uitslag ingevoerd in het programma CoronIT. Van daaruit worden de meldingen volgens de GGD "meerdere keren per dag en nacht automatisch doorgestuurd" naar een tweede programma, HPZoneLite. De bron- en contactonderzoekers gebruiken dat programma om te weten wie ze zouden moeten bellen om te achterhalen waar mensen besmet zijn geraakt en wie ze mogelijk hebben aangestoken.

Vanuit HPZoneLite gaan de bevestigde besmettingen naar het RIVM. Dat verzamelt de uitslag en komt elke dag met cijfers daarover en elke dinsdag met een weekoverzicht. "Vanwege het hoge aantal besmettingen stagneert die doorstroom. Daardoor kan het RIVM er pas later bij. Simpel gezegd is het aanbod groter dan het systeem binnen afzienbare tijd kan verwerken", legt GGD GHOR Nederland uit. Het heeft volgens de overkoepelende organisatie niets te maken met een gebrek aan menskracht.

Doordat de uitslagen wel goed kunnen worden ingevoerd in CoronIT, weten de GGD'en en het RIVM hoeveel mensen positief zijn getest en hoe groot de achterstand is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..