Onderzoekscentrum bekijkt impact veranderende levensverwachting

Nieuws
Een nieuw onderzoekscentrum moet het onderzoek naar de financiële en maatschappelijke gevolgen van veranderende levensverwachtingen een impuls geven. Zeker nu de coronapandemie zorgt voor hogere sterftecijfers is het bestuderen hiervan erg belangrijk, denken Nationale-Nederlanden en de Amsterdam School of Economics van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij zetten samen het Research Centre for Longevity Risk op, maken ze bekend.
anp
zondag 5 december 2021 om 10:00
Afbeelding
beeld anp

De laatste decennia worden mensen wereldwijd gemiddeld steeds ouder. Maar de snelheid waarmee de levensverwachting kan veranderen, is volgens de deskundigen onzeker. Bijvoorbeeld een plotselinge hogere sterfte door een pandemie zou het beeld zomaar kunnen veranderen, maar er spelen naar verwachting veel meer factoren een rol.

Dat nu juist economen en een verzekeraar als Nationale-Nederlanden hier meer van willen weten komt omdat deze onzekerheid ook beleidsmatige uitdagingen met zich mee brengt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de betaalbaarheid van pensioenvoorzieningen of de benodigde capaciteit van het zorgstelsel.

Langlevenrisico

Het onderzoek in het centrum zal bijdragen aan het management van langlevenrisico en van groot belang zijn voor bijvoorbeeld overheden en beleidsmakers, zegt Leon van Riet. Hij staat aan het hoofd van het leven- en pensioenbedrijf van Nationale-Nederlanden. Van Riet denkt dat het ook de bewustwording van mensen om pensioen op te bouwen kan helpen vergroten.

Er zijn al diverse onderzoeksprojecten bedacht, die onder andere kunnen worden uitgevoerd door promovendi. Met hoeveel financiering Nationale-Nederlanden precies bijdraagt aan het nieuwe centrum, is niet naar buiten gebracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.

Afbeelding

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.