Europese luchthavens veroordelen inreisverboden wegens Omikron

Nieuws
Europese luchthavens hebben fel uitgehaald naar landen die wegens de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus inreisverboden hebben afgekondigd. Onder meer Nederland ontzegt veel reizigers de toegang uit landen in zuidelijk Afrika, waar de nieuwe variant werd ontdekt. Dit soort ingrepen helpt niet tegen de verspreiding van de nieuwe variant en brengt tegelijkertijd veel mensen in problemen, stelt de belangenorganisatie voor vliegvelden ACI Europe. De brancheorganisatie wijst daarbij op de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
anp
woensdag 1 december 2021 om 21:00
Afbeelding
beeld anp

‘Door onze ervaringen van de afgelopen twintig maanden weten we zeker dat generieke reisbeperkingen niet effectief zijn tegen de verspreiding van nieuwe varianten’, zegt Olivier Jankovec, topman van ACI Europe. ‘Terwijl ze geen invloed hebben op de epidemiologische situatie, hebben ze wel dramatische gevolgen voor de inkomens van mensen.’

Jankovec roept overheden wereldwijd op de adviezen van de WHO op te volgen. De VN-organisatie heeft zich ook al meermaals uitgesproken tegen reisbeperkingen voor mensen die uit bepaalde landen komen, omdat ze niet zouden werken. In plaats daarvan zouden landen op basis van risico-inschattingen en bestaande wetenschappelijke kennis het inreisbeleid moeten bepalen.

Volgens Jankovec zou het beter zijn om passagiers gericht te testen op het coronavirus voordat ze in het vliegtuig stappen. Ook pleit hij ervoor dat de EU meer coronavaccins beschikbaar stelt aan armere landen. ‘Het is moeilijk om de opkomst en verspreiding van de Omikron-variant niet in verband te brengen met de ongelijke verdeling van vaccins’, zegt hij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

Afbeelding

OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

Afbeelding

Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

Afbeelding

VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

Afbeelding

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden.

Afbeelding

Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat volgens de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspannings..