Nikkei boekt stevige winst na recordstanden op Wall Street

Nieuws
De aandelenbeurs in Tokio boekte dinsdag een stevige winst. Beleggers trokken zich op aan de positieve stemming op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex en S&P 500 nieuwe recordstanden bereikten. Ook stonden de Aziatische fabrikanten van batterijen voor elektrische voertuigen in de belangstelling door het nieuws dat autoverhuurbedrijf Hertz 100.000 elektrische auto’s bij de Amerikaanse fabrikant Tesla wil bestellen. Daarnaast werd uitgekeken naar de resultaten van de grote Amerikaanse techbedrijven Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet, die later op de dag naar buiten komen.
anp
dinsdag 26 oktober 2021 om 08:22
Afbeelding
beeld anp

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, eindigde 1,8 procent hoger op 29.106,01 punten. Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, en techinvesteerder SoftBank, twee zwaargewichten op de beurs in Tokio, dikten 5 en 2 procent aan. Technologieconcern Sony, dat donderdag met cijfers komt, steeg ruim 2 procent en tikte het hoogste koersniveau sinds 2000 aan.

De Japanse accuproducent Panasonic klom 5 procent dankzij het positieve nieuws rond Tesla. Het Zuid-Koreaanse LG Chem, eigenaar van accufabrikant LG Energy Solution, won ruim 1 procent. De Chinese fabrikanten van elektrische auto’s BYD en Xpeng profiteerden eveneens van de grote order in de sector en stegen bijna 1 procent en ruim 11 procent in Hongkong. BYD liet daarnaast weten goedkeuring te hebben gekregen voor de afsplitsing van zijn chipdivisie.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,5 procent in de min. De Chinese vastgoedbedrijven stonden onder druk. Volgens Chinese staatsmedia wil Beijing in bepaalde regio’s van het land een proef houden om onroerendgoedbelasting te heffen. De Chinese president Xi Jinping wil al langer onroerendgoedbelastingen invoeren om speculatie op de woningmarkt tegen te gaan en de welvaartsverschillen in het land aan te pakken. De door schulden geplaagde vastgoedontwikkelaar Evergrande zakte 5 procent. Branchegenoten China Vanke en Country Garden verloren ruim 3 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..