EenVandaag: ruim 40 procent van de mensen wil 1,5 meter terug

Nieuws
Ruim vier op de tien mensen wil de 1,5 meterregel in de samenleving terug, stelt EenVandaag op basis van een onderzoek onder het eigen opiniepanel. De zorgen over het coronavirus stijgen namelijk, stelt EenVandaag. 54 procent van de ondervraagden uit het panel zegt zich zorgen te maken over het virus. Dat is meer dan een maand eerder, toen nog 41 procent zei bezorgd te zijn.
anp
woensdag 20 oktober 2021 om 10:04 aangepast 10:41
Afbeelding
beeld anp

Voor het onderzoek werden begin deze week bijna 21.000 leden van het opiniepanel bevraagd. Het gaat volgens EenVandaag om een representatieve groep mensen, als wordt gekeken naar onder meer leeftijd, geslacht, opleiding en politieke voorkeur.

Dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het aantal nieuwe coronagevallen afgelopen week met 44 procent is toegenomen ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Volgens het instituut heeft de stijging onder meer te maken met de versoepelingen van de maatregelen van ongeveer drie weken weken geleden.

60 procent van de ondervraagden uit het opiniepanel verwacht dat de overheid dit najaar weer nieuwe maatregelen moet nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 56 procent zou er begrip voor hebben als dat zou gebeuren. Onder gevaccineerden is dat begrip beduidend hoger dan onder niet-gevaccineerden. Van die laatste groep vindt maar 16 procent het acceptabel als er weer nieuwe maatregelen zouden worden ingevoerd. Onder mensen die wel zijn gevaccineerd is dat 65 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.