AEX terug op 800 punten dankzij chip- en techbedrijven

Nieuws
De Amsterdamse AEX-index zette donderdag het herstel voort en keerde na de onrust rond het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande weer terug boven de 800 punten. Vooral de chip- en techbedrijven werden opgepikt na de recente koersdruk in de sector. De hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed), boden daarbij ook steun aan de handel. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is het herstel van de Amerikaanse economie sterk genoeg om in november te beginnen met de afbouw van de coronasteun.
anp
donderdag 23 september 2021 om 12:26
Afbeelding
beeld anp

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 801,50 punten. De hoofdindex tikte vorige week al de 800 punten aan maar wist nog niet boven deze historische grens te sluiten. De MidKap won 0,8 procent tot 1093,45 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 1,1 procent.

In Londen klom de FTSE-index 0,4 procent, voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England, dat later op de dag wordt bekendgemaakt. In Noorwegen verhoogde de centrale bank de rente tot 0,25 procent, van het historische dieptepunt van 0 procent. De Noorse centrale bank hintte daarbij op een verdere renteverhoging in december.

ASMI

Besi en ASMI waren de grote winnaars in de AEX met winsten tot 3,4 procent. Analisten van Kepler Cheuvreux verhoogden de koersdoelen voor de twee chipbedrijven. Ook techinvesteerder Prosus , fintechbedrijf Adyen, chipmachinemaker ASML, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en chemicaliëndistributeur IMCD stonden in de kopgroep, met plussen tot 2,9 procent. Levensmiddelenconcern Unilever was de enige daler met een min van 0,2 procent.

In de MidKap waren laadpalenmaker Alfen en technologiegroep TKH de sterkste stijgers met winsten van ruim 2 procent. Financieel dienstverlener Intertrust sloot de rij met een verlies van 0,7 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM won 0,3 procent. Volgens topman Ben Smith trekt de vraag naar vliegreizen naar de Verenigde Staten gestaag aan sinds het land bekendmaakte dat de grenzen weer opengaan voor buitenlandse reizigers. Beter Bed won 0,4 procent op de lokale markt. De beddenverkoper ontvouwde zijn nieuwe digitale strategie waarmee het bedrijf in 2025 een online-omzet van minstens 100 miljoen euro wil behalen.

De euro was 1,1724 dollar waard, tegen 1,1737 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 72,09 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 76,09 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.