Tbs met dwangverpleging voor zoon die moeder doodstak

Nieuws
De rechtbank in Groningen heeft tbs met dwangverpleging opgelegd aan de man die vorig jaar oktober in Grijpskerk zijn moeder (57) met een mes doodstak. De 37-jarige Johnny van den W. kampte destijds met psychoses. Omdat hij ontoerekeningsvatbaar was, vindt de rechter een celstraf niet passend.
anp
dinsdag 22 juni 2021 om 14:06
Afbeelding
beeld anp

De vrouw werd op de avond van vrijdag 2 oktober in haar woning met veel steken om het leven gebracht. Van den W. vertelde in de rechtbank dat hij dacht dat ze hem wilde vergiftigen. Volgens de rechtbank was de daad ongepland en gaat het niet om moord, maar om doodslag.

Van den W. heeft een waanstoornis met paranoïde trekken en is zwakbegaafd. Hij wordt al jaren behandeld. De man was eind 2019 zelf gestopt met zijn medicatie. Daarna ging het bergafwaarts. Hij woonde in Zuidhorn, kwam zonder werk te zitten en had nog maar met een paar mensen contact.

Tbs met voorwaarden

Psychisch deskundigen hadden de rechtbank geadviseerd om tbs met voorwaarden op te leggen. Zo zou Van den W. nu weer zijn medicatie gebruiken en is hij gemotiveerd om behandeld te worden. De officier van justitie vond deze lichtere tbs-variant geen goede oplossing, onder meer omdat Van den W. niet ‘medicatietrouw’ is gebleken.

Ook de rechtbank vindt een strikt kader, en dus tbs met dwang, noodzakelijk. De rechter noemt het zorgelijk dat Van den W. in staat is om zijn psychische problemen te maskeren en de kans op herhaling is volgens deskundigen groot.

Niet serieus

Van den W. dacht dat meerdere mensen, onder wie familieleden, hem wilden doden. Ook zou zijn computer zijn gehackt. Op 1 en 2 oktober stapte hij naar de politie. De agenten namen hem niet serieus, zei hij in de rechtbank. Hij wilde iemand neersteken zodat hij toch gehoord zou worden.

Op 2 oktober liep Van den W. met een mes door Zuidhorn en achtervolgde mensen een bus in. Telkens durfde hij niet te steken. Weer thuis dacht hij aan zelfmoord. Om over zijn problemen te praten, pakte hij ‘s avonds de trein naar zijn moeder. Van den W. had eerder zelfmoordgedachtes. Hij heeft in het verleden zijn toen minderjarige broer misbruikt en kampt sindsdien met schuldgevoelens.

Familieleden stellen dat de ggz ondanks aandringen niet ingreep en heeft gefaald.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.