9,5 jaar cel voor doodslaan oud-militair in Hoogeveen

Nieuws
Voor het drogeren en doodslaan van een ex-militair in Hoogeveen is de 49-jarige Hala E. uit Luton (Engeland) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 jaar. Het Openbaar Ministerie eiste begin april achttien jaar cel voor moord. De rechtbank vond niet bewezen dat de vrouw met een vooropgezet plan de man wilde doden en vindt doodslag bewezen.
anp
vrijdag 7 mei 2021 om 15:16
Afbeelding
beeld anp

De vrouw vergiftigde de 49-jarige Marcel Hoogerbrugge in december 2017 met een mix van medicijnen. Die had zij enkele dagen eerder gestolen van een oud-kennis. Volgens de rechtbank drogeerde de vrouw de man, zodat zij ongestoord zijn woning kon doorzoeken op kostbare spullen en geld.

Hoogerbrugge verborg onder een kast een kluis met gouden munten en 6000 euro aan contant geld. Mogelijk wist de vrouw hiervan, maar niet waar de kluis was verstopt. Volgens de rechter is het aannemelijk dat E. in haar zoektocht werd gestoord en Hoogerbrugge met een hard voorwerp doodsloeg.

Mishandeling met voorbedachten rade

Door het slachtoffer in het geheim zware medicijnen te geven heeft E. zich volgens de rechter ook schuldig gemaakt aan mishandeling met voorbedachten rade. De rechtbank tilde er zwaar aan dat de ouders van Hoogerbrugge hun zoon zwaar toegetakeld op bed aantroffen. ‘Deze beelden zullen hen altijd bijblijven”, zei de rechter.

De van oorsprong Soedanese E. was bevriend met Hoogerbrugge en heeft de moord altijd ontkend. Hoogerbrugge leidde een teruggetrokken bestaan en E. was de enige kennis die langskwam. Uit e-mailverkeer bleek dat de oud-militair deze bezoekjes niet altijd waardeerde. Hij schreef haar te stoppen met ‘mind games’. Telkens als zij op bezoek was geweest waren er spullen verdwenen of veranderd. Dit kan volgens de rechter wijzen op meerdere nachtelijke zoektochten van E. in de woning, terwijl haar gastheer sliep.

Glazen met medicijnresten

In de vaatwasser van Hoogerbrugge stonden glazen met medicijnresten en vingerafdrukken van E. en het slachtoffer. Uit onderzoek is gebleken dat E. financieel in zwaar weer verkeerde en geen inkomsten had. Volgens de rechter had E. voor haar belastende omstandigheden geen aannemelijke verklaring. ‘Ze hulde zich in vaagheden”, zei de rechter.

De rechtbank vond een celstraf van tien jaar een passende straf, maar trok hier een half jaar vanaf vanwege het tijdsverloop. E. moet van de rechtbank de nabestaanden een schadebedrag van ruim 36.000 euro betalen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..