Viruswaarheid wil alle coronamaatregelen van tafel

Nieuws
Heel Nederland wordt met de coronamaatregelen ‘in een detentieregime gehouden’ en ‘zit in een open penitentiaire inrichting”. Dat moet direct stoppen, zo eiste de stichting Viruswaarheid maandag in een kort geding tegen de Staat bij de rechtbank in Den Haag. De coronamaatregelen moeten van tafel. ‘We glijden in rap tempo af naar een totalitaire staat.’
anp
maandag 3 mei 2021 om 13:47
Afbeelding
beeld anp

Volgens Viruswaarheid had de noodtoestand uitgeroepen moeten worden om de maatregelen te kunnen rechtvaardigen. Nu de overheid dat achterwege heeft gelaten, is het pakket maatregelen in strijd met grondrechten en internationale verdragen.

De Staat bestrijdt dat. De opgelegde beperkingen verdragen zich met wettelijke grondrechten, er is geen noodtoestand voor nodig om deze juridische te kunnen dragen.

Sterftecijfers

Volgens de Staat miskent Viruswaarheid de ernst van de situatie. Viruswaarheid wees onder meer op de jaarlijkse sterftecijfers, die al jaren op hetzelfde niveau zitten. ‘Ons hele land is gesloopt maar in de grafiek is niets bijzonders te zien”, aldus Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid. Ook vorig jaar zou er geen piek in de cijfers zijn aan te wijzen. Er is geen sprake van een werkelijke pandemie, aldus Pols, maar wordt er ‘een virtuele pandemie gecreëerd”. De Staat meent dat Viruswaarheid ‘in een andere werkelijkheid’ leeft’ met haar niet wetenschappelijk onderbouwde claims.

De advocaat van de Staat, Reimer Veldhuis, benadrukte dat het leeuwendeel van de maatregelen is genomen om de effecten van het virus te beperken. De Staat ‘hoeft niet te wachten op een dijkdoorbraak”, aldus Veldhuis, maar kan die ook proberen te voorkomen. Volgens Viruswaarheid moet er internationaalrechtelijk juist wel worden gewacht op die dijkdoorbraak, om rechtmatig grondrechten van burgers aan te tasten en vrijheden weg te nemen

Avondklok

In zijn argumenten tegen de redeneringen van Viruswaarheid leunde de Staat herhaaldelijk op de recente waarschuwingen van het Outbreak Management Team (OMT). Die laten zelfs geen ruimte voor meer versoepelingen op korte termijn, om de druk op de zorg niet tot onhoudbare proporties te laten groeien.

Viruswaarheid procedeerde eerder tegen de Staat. Een procedure over afschaffing van de avondklok werd in eerste instantie gewonnen, maar die overwinning was van korte duur. In hoger beroep hield de rechter de avondklok in stand.

De rechter doet uitspraak op 10 mei.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.