Rechtbank stelt Marengoproces uit vanwege corona

Nieuws
De inhoudelijke behandeling van het liquidatieproces Marengo wordt ten minste een paar weken uitgesteld. Vanwege de huidige coronacrisis vindt de rechtbank Amsterdam het niet verantwoord om zo'n groot proces, met veel betrokkenen, nu door te laten gaan.
anp
vrijdag 5 februari 2021 om 16:27
Afbeelding
beeld anp

De eerste zittingsdag was gepland op 15 februari in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Deze en de andere geplande dagen in februari worden geschrapt. Vooralsnog blijven de zittingsdagen vanaf maart staan. De rechtbank verwacht tot diep in 2022 bezig te zijn met de zaak. Het proces draait om in totaal zeventien verdachten, hoofdverdachte is Ridouan Taghi.

"Door de huidige ontwikkelingen in de coronapandemie, waaronder de opkomst van de Britse variant van het virus, ziet de rechtbank zich genoodzaakt de start van het proces uit te stellen naar een later moment", laat de rechtbank vrijdag weten. "Het omvangrijke proces vraagt de inzet en betrokkenheid van een zeer groot aantal personen, waaronder de rechtbank, officieren van justitie, de verdachten en hun raadslieden, beveiligingspersoneel en pers." Zij moeten allen veilig en verantwoord hun werk kunnen doen en de kwaliteit van het strafproces moet gegarandeerd worden, meldt de rechtbank. "De rechtbank komt tot de conclusie dat op dit moment niet aan al deze eisen kan worden voldaan."

Besmettingen in penitentiaire inrichtingen

Ook de onzekerheid over de ontwikkeling van de huidige besmettingen in verschillende penitentiaire inrichtingen speelt voor de rechtbank een rol. Onlangs werd duidelijk dat meerdere medewerkers in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught positief waren getest op het coronavirus. Alle gedetineerden moesten daarom preventief in quarantaine. Taghi zit daar gedetineerd.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Taghi en de zijnen van meerdere onderwereldmoorden en pogingen daartoe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.