Kerstdrukte commerciële testbedrijven: ‘Het is geen vrijbrief’

Nieuws
Commerciële coronatestbedrijven hebben het extra druk in de laatste dagen voor kerst, blijkt uit een rondgang langs meerdere bedrijven. ‘We proberen te voorkomen dat mensen het zien als een vrijbrief om toch met veel mensen bijeen te kunnen komen”, aldus een woordvoerster van Snellecoronatest.nl.
anp
woensdag 23 december 2020 om 16:42
Afbeelding
beeld anp

Het coronatestbedrijf, met twee locaties in Amsterdam en Nieuw-Vennep, neemt normaal per locatie zo’n vijftig sneltesten per dag af. ‘Nu zijn dat er zeker zestig tot zeventig. De twee dagen voor kerst en ook Eerste en Tweede Kerstdag is het een heel stuk drukker dan gewoonlijk,’ zegt de woordvoerster. Ze vermoedt dat mensen zich nog snel voor de feestdagen willen laten testen, maar wijst erop dat geen enkele test voor de volle honderd procent betrouwbaar is. ‘Hou je alsnog aan de maatregelen, ook al had je een negatieve uitslag. Ga niet ineens komende kerstdagen met tien mensen samenzitten.’

Ook bij Sneltestloket.nl merken ze dat het de afgelopen dagen drukker is. ‘We hebben het ook normaal erg druk”, zegt een woordvoerder. ‘Maar nu zijn we drie, vier dagen vooruit volgeboekt. Ook tijdens de kerstdagen zelf en voor Oudjaarsdag.’ Sneltestloket.nl heeft vier locaties in het land, waar elke dag tussen de 100 en 140 sneltests worden afgenomen. In hoeverre mensen die zich nu snel nog willen laten testen dat doen omdat ze graag met meer mensen willen samenkomen tijdens de feestdagen, durft de woordvoerder niet te zeggen. ‘Het kan ook zijn dat mensen er graag gezond bij willen zitten tijdens deze dagen.’

Platgebeld

Ook Planjecoronatest.nl, dat acht testlocaties heeft, wordt ‘helemaal platgebeld”. ‘Er gaat elke minuut wel een test uit”, zegt een woordvoerster. Het is bij het bedrijf niet per se drukker dan gewoonlijk. ‘Wij zijn gewoon elke dag volgeboekt.’ Vooral de certificaten waarmee gereisd kan worden naar sommige buitenlanden zijn populair.

Dat merkt ook Coronalab.eu. Veel van hun klanten geven als reden dat ze naar familie in het buitenland gaan voor de feestdagen. Coronalab.eu heeft tien testlocaties in Nederland en neemt ‘duizenden’ tests per dag af. Vooral tot en met maandag nam het aantal testen flink toe. Met kerst is het bedrijf gesloten. ‘Maar ik denk dat er daarna ook weer een enorme piek aankomt, van mensen die tijdens de kerstdagen klachten gaan ontwikkelen”, zegt een woordvoerster.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo.

Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).