Beveiliging tbs-kliniek Poortugaal schoot tekort bij ontsnapping

Nieuws
De gijzeling en ontsnapping in de tbs-kliniek in Poortugaal in maart van dit jaar was mogelijk doordat meerdere zaken niet op orde waren. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid was er sprake van een gebrekkige toegangscontrole, functioneerde een afdelingsteam niet goed genoeg en waren de bouwkundige en elektronische voorzieningen in de kliniek niet voldoende om een gijzeling te vertragen en te isoleren.
anp
donderdag 3 december 2020 om 13:57 aangepast 15:05
Afbeelding
beeld anp

Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden heeft al een aantal verbeteringen doorgevoerd, onder meer voor de portiers en het team dat op de betreffende groep zat. Het centrum onderzoekt nog welke bouwkundige en elektronische aanpassingen nodig zijn om de kliniek veiliger te maken. De inspectie beveelt de Kijvelanden aan door te gaan met de verbeteringen en de voornemens uit te voeren. Het centrum dient over zes maanden aan de inspectie te rapporteren wat er verbeterd is.

Op 1 maart konden twee tbs-patiënten binnen vier minuten een medewerker gijzelen en het Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden verlaten. Ze waren gewapend met een alarmpistool en een mes. Eenmaal buiten werden ze opgewacht door een taxi. Ze lieten de gijzelaar achter bij de ingang. Uiteindelijk werd een van de twee ontsnapte tbs'ers doodgeschoten en de andere werd gevangen genomen.

Vluchtgevaar

De inspectie onderzocht hoe het kon gebeuren dat de twee tbs-patiënten zo snel een medewerker konden gijzelen en het terrein konden verlaten. Het tweetal zat op een afdeling voor extreem vluchtgevaarlijke mensen. Een van de twee was al een aantal keer gevlucht, onder meer uit een gevangenis.

"Op zo’n zware afdeling is het van belang dat teamleden bekwaam zijn en goed op elkaar zijn ingespeeld", stelt de inspectie. "Uit het onderzoek blijkt dat het team niet in voldoende mate functioneerde en onvoldoende scherp was op mogelijke risico’s. De onderlinge samenwerking verliep niet goed en er was onvrede over de verschillen in professioneel functioneren." Deze problemen zouden in de hele sector spelen.

Gijzelingsprotocol

De partner van een van de twee tbs-gestelden smokkelde tijdens het bezoekuur het alarmpistool, het mes en een mobiele telefoon naar binnen. Dat kwam mede doordat het controlebeleid niet duidelijk was voor de portiers. De voorportiers waren ook niet getraind op het vertragen en tegengaan van een gijzeling. Het gijzelingsprotocol van de Kijvelanden sloot slecht aan op het protocol dat is opgesteld door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

"Ten tijde van het incident op 1 maart zijn verschillende zaken niet goed gegaan", stelt Fivoor, de overkoepelende organisatie waar de Kijvelanden onderdeel van uitmaakt. De conclusies die de inspectie trekt, zijn volgens Fivoor dezelfde als die de organisatie zelf trok uit intern onderzoek. Volgens Fivoor zijn veel maatregelen al ingevoerd en volgt de rest binnenkort. Ook is het gijzelingsbeleid nu in lijn met dat van de DJI en worden er maatregelen getroffen voor bouwkundige en elektronische aanpassingen.

Na de ontsnapping zijn inwoners van de gemeente Albrandswaard "geconfronteerd met een zeer angstige situatie", meldt Fivoor. Om de gemeente en inwoners te helpen is de Kijvelanden op verzoek van de gemeente gestart met een proef van een waarschuwingssysteem via sms. De burgemeester van Albrandswaard Jolanda de Witte zegt blij te zijn met het onderzoek en de uitkomst. "De ontsnapping heeft grote impact gehad op omwonenden. Het is van het grootste belang dat blijvend wordt geïnvesteerd in de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de omwonenden. Wij zijn blij met het introduceren van een sms-dienst."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..