Studenten protesteren op de Dam: ‘Vrienden durven niet eens te kijken hoe hoog hun studieschuld is’

Achtergrond
Geen energietoeslag, geen basisbeurs, hoge huurprijzen en een flinke schuld. De problemen van studenten stapelen zich op. Vanmiddag protesteren studenten op de Dam. De inzet: meer compensatie voor de leenstelselgeneratie, geen rente op studieschuld en een hogere basisbeurs.
Aliene Boele
zaterdag 11 juni 2022 om 03:43
In februari protesteerden studenten ook al voor een eerlijke compensatie voor het leenstelsel.
In februari protesteerden studenten ook al voor een eerlijke compensatie voor het leenstelsel. beeld anp / sem van der wal
Student

Amsterdam

‘We zijn er echt klaar mee’, zucht voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Ama Boahene. ‘De huur- en energieprijzen zijn hoog en de studieschuld van studenten loopt maar op. Ondertussen lijkt de rente op de schuld de komende jaren niet op nul procent te blijven en er is nauwelijks compensatie van het leenstelsel.’

Studenten in het hoger onderwijs krijgen vanaf studiejaar 2023-2024 weer een basisbeurs. Het kabinet heeft voorgesteld om uitwonende studenten 274 euro per maand te geven en thuiswonende studenten 110 euro per maand. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Studenten willen procedure tegen de Nederlandse staat om ‘eerlijke compensatie’. ‘Wij geven niet op’

Omdat studenten niet verwachten dat het kabinet met een ‘eerlijke compensatie’ over de brug komt voor de leenstelselgeneratie, wil Studentenprotest een procedure starten tegen de Nederlandse staat.

Afbeelding

Studenten protesteren op de Dam: ‘Vrienden durven niet eens te kijken hoe hoog hun studieschuld is’

Geen energietoeslag, geen basisbeurs, hoge huurprijzen en een flinke schuld. De problemen van studenten stapelen zich op. Vanmiddag protesteren studenten op de Dam.

Afbeelding

Typhoon over zijn nieuwe nummer: ‘Ik weet hoe moeilijk het is om eenzaam te zijn’

Een op de vijf Nederlandse jongeren dacht tijdens de laatste lockdown weleens na over zelfdoding. Muzikant Typhoon verwoordt hun gevoelens in ‘Alleen in de pauze’. Een gesprek met de zanger en rapper.

Afbeelding

Wat drijft jonge activisten? Melati (21) zocht het uit: ‘Ze laten zich leiden door liefde’

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (21) ontmoet in de documentaire BIGGER THAN US jonge activisten van over de hele wereld. ‘Wij kiezen ervoor ons te laten leiden door liefde in plaats van angst.’

Afbeelding

Studenten in de knel door hoge energieprijzen: ‘Ik lig liever ‘s nachts wat kouder’

Bor van Zeeland (20) woont op kamers en baalt dat hij geen toeslag krijgt voor de stijgende energieprijzen. ‘Meer geld lenen is toch geen oplossing?’ De Landelijke Studentenvakbond slaat alarm: ‘Studenten komen in problemen.’

Afbeelding

Welke regels gelden voor juicekanalen? ‘Informatie moet voldoende feitelijke onderbouwing hebben’

Onwaarheden verspreiden via een juicekanaal is ‘ontzettend makkelijk’, blijkt uit onderzoek van BNR. Maar mag het ook? Advocaat Lotte Oranje legt uit welke regels er gelden voor juicekanalen.