Wat drijft jonge activisten? Melati (21) zocht het uit: ‘Ze laten zich leiden door liefde’

Achtergrond
De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (21) ontmoet in de documentaire BIGGER THAN US jonge activisten van over de hele wereld. Wat kenmerkt deze jongeren? ‘Wij kiezen ervoor ons te laten leiden door liefde in plaats van angst.’
Aliene Boele
woensdag 1 juni 2022 om 19:13
Afbeelding
beeld Cinéart Nederland
Student

Toen ze 12 jaar was, startte Melati Wijsen samen met haar 10-jarige zusje het project ‘Bye Bye Plastic Bags’ in haar thuisland Indonesië. En met succes: het lukte de meiden om het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. In de documentaire BIGGER THAN US vindt hoofdrolspeelster Wijsen andere ‘changemakers’, jongeren die een verschil willen maken door zich in te zetten voor onder meer het klimaat, mensenrechten en de toegang tot onderwijs en voedsel. Van de Braziliaanse sloppenwijken tot afgelegen dorpen in Malawi en op geïmproviseerde boten aan de kust van het overvolle eiland Lesbos. 

Wie spreek je in deze documentaire?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Studenten willen procedure tegen de Nederlandse staat om ‘eerlijke compensatie’. ‘Wij geven niet op’

Omdat studenten niet verwachten dat het kabinet met een ‘eerlijke compensatie’ over de brug komt voor de leenstelselgeneratie, wil Studentenprotest een procedure starten tegen de Nederlandse staat.

Afbeelding

Studenten protesteren op de Dam: ‘Vrienden durven niet eens te kijken hoe hoog hun studieschuld is’

Geen energietoeslag, geen basisbeurs, hoge huurprijzen en een flinke schuld. De problemen van studenten stapelen zich op. Vanmiddag protesteren studenten op de Dam.

Afbeelding

Typhoon over zijn nieuwe nummer: ‘Ik weet hoe moeilijk het is om eenzaam te zijn’

Een op de vijf Nederlandse jongeren dacht tijdens de laatste lockdown weleens na over zelfdoding. Muzikant Typhoon verwoordt hun gevoelens in ‘Alleen in de pauze’. Een gesprek met de zanger en rapper.

Afbeelding

Wat drijft jonge activisten? Melati (21) zocht het uit: ‘Ze laten zich leiden door liefde’

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (21) ontmoet in de documentaire BIGGER THAN US jonge activisten van over de hele wereld. ‘Wij kiezen ervoor ons te laten leiden door liefde in plaats van angst.’

Afbeelding

Studenten in de knel door hoge energieprijzen: ‘Ik lig liever ‘s nachts wat kouder’

Bor van Zeeland (20) woont op kamers en baalt dat hij geen toeslag krijgt voor de stijgende energieprijzen. ‘Meer geld lenen is toch geen oplossing?’ De Landelijke Studentenvakbond slaat alarm: ‘Studenten komen in problemen.’

Afbeelding

Welke regels gelden voor juicekanalen? ‘Informatie moet voldoende feitelijke onderbouwing hebben’

Onwaarheden verspreiden via een juicekanaal is ‘ontzettend makkelijk’, blijkt uit onderzoek van BNR. Maar mag het ook? Advocaat Lotte Oranje legt uit welke regels er gelden voor juicekanalen.