Onderwijs, arbeidsmarkt en woningmarkt: de nood onder jongeren is hoog

Achtergrond
Veertien adviesraden van de regering en het parlement werkten samen aan een inspiratiebundel. Daarin roepen ze de samenleving en politiek op om de positie van jongeren in Nederland te verbeteren. ‘Het onderwijs is een stressvolle plek geworden.’
Aliene Boele
maandag 23 mei 2022 om 04:21 aangepast 06:53
Maurice Knijnenburg
Maurice Knijnenburg beeld NJR

Den Haag

Vandaag is de bundel ‘Jongeren en het zorgen voor hun morgen’ gepubliceerd. Volgens voorzitter van de Nationale Jeugdraad (NJR) Maurice Knijnenburg is de nood onder jongeren hoog. ‘Hun positie staat onder druk in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. De mentale gezondheid van jongeren is sinds de coronapandemie bovendien onwijs verslechterd en vele jongeren maken zich zorgen over het klimaat.’ De problemen zijn volgens Knijnenburg ‘niet onder één noemer te scharen, maar vragen om een gezamenlijke aanpak’. 

Verschillende adviesraden (zie kader) schreven elk een bijdrage waarin ze ingaan op de zorgen en behoeften van jongeren en op wat jongeren nodig hebben om een ‘hoopvolle toekomst’ te realis..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Studenten willen procedure tegen de Nederlandse staat om ‘eerlijke compensatie’. ‘Wij geven niet op’

Omdat studenten niet verwachten dat het kabinet met een ‘eerlijke compensatie’ over de brug komt voor de leenstelselgeneratie, wil Studentenprotest een procedure starten tegen de Nederlandse staat.

Afbeelding

Studenten protesteren op de Dam: ‘Vrienden durven niet eens te kijken hoe hoog hun studieschuld is’

Geen energietoeslag, geen basisbeurs, hoge huurprijzen en een flinke schuld. De problemen van studenten stapelen zich op. Vanmiddag protesteren studenten op de Dam.

Afbeelding

Typhoon over zijn nieuwe nummer: ‘Ik weet hoe moeilijk het is om eenzaam te zijn’

Een op de vijf Nederlandse jongeren dacht tijdens de laatste lockdown weleens na over zelfdoding. Muzikant Typhoon verwoordt hun gevoelens in ‘Alleen in de pauze’. Een gesprek met de zanger en rapper.

Afbeelding

Wat drijft jonge activisten? Melati (21) zocht het uit: ‘Ze laten zich leiden door liefde’

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (21) ontmoet in de documentaire BIGGER THAN US jonge activisten van over de hele wereld. ‘Wij kiezen ervoor ons te laten leiden door liefde in plaats van angst.’

Afbeelding

Studenten in de knel door hoge energieprijzen: ‘Ik lig liever ‘s nachts wat kouder’

Bor van Zeeland (20) woont op kamers en baalt dat hij geen toeslag krijgt voor de stijgende energieprijzen. ‘Meer geld lenen is toch geen oplossing?’ De Landelijke Studentenvakbond slaat alarm: ‘Studenten komen in problemen.’

Afbeelding

Meer studieschuld door hoge energierekening

Bor van Zeeland (20) studeert politicologie en woont in een studentenhuis in Amsterdam.