Waarom steeds meer jongeren veganistisch leven: ‘Soms is het ook lastig’

Reportage
Steeds meer jongeren kiezen ervoor om te leven als veganist. Op een veganistische studentenvereniging vinden ze elkaar. ‘We drinken minder alcohol en praten veel over eten, duurzaamheid en dierenethiek.’
Aliene Boele
vrijdag 8 april 2022 om 16:42 aangepast 08:47
In de studentenkamer van Roos de Nijs uit Wageningen eten leden van de veganistische studentenvereniging (VSA) met elkaar.
In de studentenkamer van Roos de Nijs uit Wageningen eten leden van de veganistische studentenvereniging (VSA) met elkaar. beeld Niek Stam

In hartje Wageningen stroomt de studentenkamer van Roos de Nijs (21) vol. Zeven leden van de veganistische studentenvereniging (VSA) zoeken een plekje rond het bureau van De Nijs – dat speciaal voor vanavond is leeggeveegd en naar het midden van haar langwerpige kamer is verplaatst – of het van haar huisgenoot geleende bureau. Bierflesjes doen dienst als vaasjes voor rood-gele tulpen, washandjes worden gebruikt als onderzetters voor hete pannen. ‘Het is improviseren met zoveel mensen’, lacht De Nijs. 

Omdat de studentenvereniging voor ongeveer de helft uit internationale studenten bestaat, praat iedereen in het Engels met elkaar. Maar als de Poolse Natalia Grabarczyk (24) met haar vork tegen haar wijnglas tikt, wordt het stil. ‘Ik wil eve..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Studenten willen procedure tegen de Nederlandse staat om ‘eerlijke compensatie’. ‘Wij geven niet op’

Omdat studenten niet verwachten dat het kabinet met een ‘eerlijke compensatie’ over de brug komt voor de leenstelselgeneratie, wil Studentenprotest een procedure starten tegen de Nederlandse staat.

Afbeelding

Studenten protesteren op de Dam: ‘Vrienden durven niet eens te kijken hoe hoog hun studieschuld is’

Geen energietoeslag, geen basisbeurs, hoge huurprijzen en een flinke schuld. De problemen van studenten stapelen zich op. Vanmiddag protesteren studenten op de Dam.

Afbeelding

Typhoon over zijn nieuwe nummer: ‘Ik weet hoe moeilijk het is om eenzaam te zijn’

Een op de vijf Nederlandse jongeren dacht tijdens de laatste lockdown weleens na over zelfdoding. Muzikant Typhoon verwoordt hun gevoelens in ‘Alleen in de pauze’. Een gesprek met de zanger en rapper.

Afbeelding

Wat drijft jonge activisten? Melati (21) zocht het uit: ‘Ze laten zich leiden door liefde’

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (21) ontmoet in de documentaire BIGGER THAN US jonge activisten van over de hele wereld. ‘Wij kiezen ervoor ons te laten leiden door liefde in plaats van angst.’

Afbeelding

Studenten in de knel door hoge energieprijzen: ‘Ik lig liever ‘s nachts wat kouder’

Bor van Zeeland (20) woont op kamers en baalt dat hij geen toeslag krijgt voor de stijgende energieprijzen. ‘Meer geld lenen is toch geen oplossing?’ De Landelijke Studentenvakbond slaat alarm: ‘Studenten komen in problemen.’

Afbeelding

Welke regels gelden voor juicekanalen? ‘Informatie moet voldoende feitelijke onderbouwing hebben’

Onwaarheden verspreiden via een juicekanaal is ‘ontzettend makkelijk’, blijkt uit onderzoek van BNR. Maar mag het ook? Advocaat Lotte Oranje legt uit welke regels er gelden voor juicekanalen.