Wie denkt dat een HPV-prik overbodig is bij een monogame levensstijl, heeft het mis

Achtergrond
‘Trouw zijn aan één partner beschermt beter dan een HPV-vaccinatie’, stelt de christelijke Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). ‘Gevaarlijk’ en ‘onjuist’ gedachtegoed, volgens het RIVM en patholoog Folkert van Kemenade.
Aliene Boele
zaterdag 2 april 2022 om 20:52 aangepast 21:39
Het HPV-vaccin werd tot nu toe gegeven aan meisjes van 13 jaar en ouder, maar de leeftijd is verlaagd naar 10 jaar en ook jongens kunnen nu ingeënt worden. Het humaan papillomavirus (HPV) kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken.
Het HPV-vaccin werd tot nu toe gegeven aan meisjes van 13 jaar en ouder, maar de leeftijd is verlaagd naar 10 jaar en ook jongens kunnen nu ingeënt worden. Het humaan papillomavirus (HPV) kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken. beeld anp / Marco de Swart

Toen de Gezondheidsraad in 2008 adviseerde om twaalfjarige meisjes in te enten tegen het humaan papillomavirus (HPV), een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, reageerde een deel van christelijk Nederland huiverig. De Gezondheidsraad schreef toentertijd dat vrouwen die maar één seksuele relatie zouden aangaan in hun leven met iemand die ook nooit eerder een seksuele relatie had gehad, een hele kleine kans liepen op baarmoederhalskanker.

‘Zo’n monogaam leven past bij een christelijke levensstijl’, zegt Eline Gorter, beleidsadviseur bij de christelijke Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). ‘Vandaar dat ouders uit onze achterban veelal besloten dat een HPV-vaccinatie overbodig was voor hun kind.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Studenten willen procedure tegen de Nederlandse staat om ‘eerlijke compensatie’. ‘Wij geven niet op’

Omdat studenten niet verwachten dat het kabinet met een ‘eerlijke compensatie’ over de brug komt voor de leenstelselgeneratie, wil Studentenprotest een procedure starten tegen de Nederlandse staat.

Afbeelding

Studenten protesteren op de Dam: ‘Vrienden durven niet eens te kijken hoe hoog hun studieschuld is’

Geen energietoeslag, geen basisbeurs, hoge huurprijzen en een flinke schuld. De problemen van studenten stapelen zich op. Vanmiddag protesteren studenten op de Dam.

Afbeelding

Typhoon over zijn nieuwe nummer: ‘Ik weet hoe moeilijk het is om eenzaam te zijn’

Een op de vijf Nederlandse jongeren dacht tijdens de laatste lockdown weleens na over zelfdoding. Muzikant Typhoon verwoordt hun gevoelens in ‘Alleen in de pauze’. Een gesprek met de zanger en rapper.

Afbeelding

Wat drijft jonge activisten? Melati (21) zocht het uit: ‘Ze laten zich leiden door liefde’

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (21) ontmoet in de documentaire BIGGER THAN US jonge activisten van over de hele wereld. ‘Wij kiezen ervoor ons te laten leiden door liefde in plaats van angst.’

Afbeelding

Studenten in de knel door hoge energieprijzen: ‘Ik lig liever ‘s nachts wat kouder’

Bor van Zeeland (20) woont op kamers en baalt dat hij geen toeslag krijgt voor de stijgende energieprijzen. ‘Meer geld lenen is toch geen oplossing?’ De Landelijke Studentenvakbond slaat alarm: ‘Studenten komen in problemen.’

Afbeelding

Welke regels gelden voor juicekanalen? ‘Informatie moet voldoende feitelijke onderbouwing hebben’

Onwaarheden verspreiden via een juicekanaal is ‘ontzettend makkelijk’, blijkt uit onderzoek van BNR. Maar mag het ook? Advocaat Lotte Oranje legt uit welke regels er gelden voor juicekanalen.