Luister naar

WK: Familieman Cahill wil nog meer geschiedenis schrijven

Nieuws
Tim Cahill (38) is een begrip in het Australische voetbal. De vedette hoopt op speeltijd ­tijdens zijn vierde WK voetbal.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
woensdag 20 juni 2018 om 19:31
Tim Cahill
Tim Cahill ap / Tim Ireland

Samara

Op 18 juni 2014 maakte Tim Cahill misschien wel het mooiste doelpunt uit zijn loopbaan. Op het WK tegen Nederland nam de Australische international een lange bal in één keer op zijn linkerschoen. De volley vloog via de onderkant van de lat in het doel. In mei blikte hij er in een interview met FourFourTwo op terug. Hij gaat altijd direct voor een kans. ‘Ik weet dat de bal dan of in het net belandt of op rij Z in het stadion. Het boeit mij niet als het rij Z is. Ik zal altijd zoeken naar een volgend moment, waarop mensen “wow!” kunnen zeggen.’

Geschiedenis heeft Cahill allang geschreven voor het Australische voetbal. Maar hij hoopt daar nog een bladzijde aan toe te voegen. Het WK in 2014 was het derde mondiale eindtoernooi waarop hij scoorde. Als dat hem dit jaar weer lukt, komt hij in een rijtje met grote namen: Pelé, Uwe Seeler en Miroslav Klose. Of hij die kans krijgt, is de vraag. In de eerste wedstrijd tegen Frankrijk hield coach Bert van Marwijk de ervaren aanvaller (106 interlands, 50 doelpunten) op de bank.

Wil je de persoon achter de voetballer Cahill leren kennen, dan gaat het al snel over familie. Geluk staat voor hem synoniem aan omringd zijn door familie, vertelde hij tegen het Australische ABC News. ‘Al het andere dat voetbal met zich brengt is fake. Geld, contracten, kranten­koppen, het is allemaal mooi, maar je moet niet opgaan in die bubbel. Dat maakt sporters mentaal kapot. Als je dat morgen allemaal van me afneemt, zal ik nog steeds gelukkig zijn.’

Lamborghini

Cahills moeder komt uit Samoa, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Zijn vader is van oorsprong een ­Engelsman. Zelf werd de voetballer geboren in Sydney. Toen Tim naar Engeland wilde om te proberen een voetbalcontract te krijgen, leenden zijn ouders geld om zijn vliegticket te kunnen betalen. ‘Er gaat geen dag voorbij waarop ik daar niet aan denk’, vertelde hij. Toen hij in 1998 een contract ondertekende bij ­Millwall, maakte hij de 5000 pond premie voor het tekenen direct over naar zijn ouders.

In 2004 maakte Cahill de overstap van Millwall naar Everton. Bij de club uit Liverpool speelde hij in acht jaar tijd 226 wedstrijden, meestal als aanvallende middenvelder. Het grote geld liep binnen en hij kon zich als autoliefhebber een Lamborghini Gallardo Sport veroorloven. Tegelijk bleef hij die familieman. In 2010 trouwde hij met zijn jeugdliefde ­Rebekah met wie hij vier kinderen heeft. En de grote tattoo die hij op zijn linkerarm liet aanbrengen, is een ode aan zijn grootouders. Zijn opa was in Samoa dorpshoofd en had een vergelijkbare tatoeage.

Een vijfde WK als speler zal er voor Cahill vermoedelijk niet komen. Met zijn 38 jaar behoort hij tot de oudste voetballers op het toernooi. Als Australië na de nederlaag tegen Frankrijk nog iets wil uitrichten op dit WK, zal het vanmiddag een resultaat moeten halen tegen Denemarken. Dat Cahill nog van waarde kan zijn, bewees hij in oktober. In een play-off tegen Syrië boog hij met twee goals een achterstand om naar een 2-1 overwinning. Anders waren The ­Socceroos er niet eens bij geweest in Rusland. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kostas Tsimikas van Liverpool neemt een corner.

AI-assistent van Google en Liverpool voorspelt corners en geeft voetbaltrainers advies

Heb je als professioneel voetbalteam moeite met corners van tegenstanders? Een nieuw AI-model, TacticAI genaamd, zou soelaas kunnen bieden. Het voorspelt in driekwart van de gevallen naar wie de bal als eerste gaat.

 Irene Schouten: 'Afgelopen dagen reed ik  mijn snelste rondes ooit, maar ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport.'

Drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten (31) stopt met schaatsen. 'Er is een leven naast topsport'

Drie gouden en één zilveren medaille won schaatsster Irene Schouten (31) afgelopen weekend tijdens de WK afstanden in het Canadese Calgary. Toch besloot ze na vijftien jaar topsport te stoppen - voor velen onverwachts.

Kelvin Kiptum. Kiptum liep als een bezetene en legde in sommige weken het zevenvoudige van een marathon af. Die honderden kilometers wierpen al snel hun vruchten af.

'Marathonkomeet' Kelvin Kiptum (1999-2024) wilde atletiekgeschiedenis schrijven

In november liep Kelvin Kiptum over de Coolsingel om het parcours van de Rotterdamse marathon te verkennen. Daar wilde hij zijn wereldrecord aanscherpen. Zondag kwam het Keniaanse wonderkind om het leven bij een auto-ongeluk.

Gio Lippens, de stem van het wielrennen bij de NOS, is met pensioen.

Gio Lippens neemt afscheid als wielercommentator voor de NOS. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank

31 jaar deed Gio Lippens verslag van de Tour de France voor de NOS. Sinds hij besloot vervroegd met pensioen te gaan, schoof hij zonder gêne zijn agenda leeg. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank.

Regillio Simons tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Volendam

Regillio Simons heeft zijn bestemming gevonden: 'Je moet bidden voor de gebrokenheid van de wereld'

Trainer Regillio Simons (50) is aangesteld om het haperende FC Volendam in de eredivisie te houden. Zijn geloof geeft hem daarbij rust. ‘De weelde van de voetbalwereld is een klus waar je mee om moet gaan.’

Voetbaltrainer Jürgen Klopp.

Voor Liverpool-trainer Jürgen Klopp is God een trouwe metgezel: 'Dat is een enorme troost'

Voetbaltrainer Jürgen Klopp stopt aan het einde van het seizoen na negen jaar bij Liverpool. Van de Duitser is bekend dat hij open is over zijn geloof. ‘Als iemand ernaar vraagt, vertel ik over God.’