Franse koelbloedigheid bij de biatlon in Pyeongchang

Biatleet Martin Fourcade in actie tijdens de 12,5 kilometer achtervolging. Sport
Biatleet Martin Fourcade in actie tijdens de 12,5 kilometer achtervolging. | beeld epa / Diego Azubel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De Fransman Martin Fourcade prolongeerde maandag met overmacht zijn olympische titel op de 12,5 kilometer achtervolging bij de biatlon. Zijn kracht is dat hij bijna nooit faalt als het er echt om gaat.

Pyeongchang

Terwijl in Nederland lange tijd werd gesteggeld over wie de vlag zou gaan dragen tijdens de openingsceremonie in Pyeongchang, was dat in Frankrijk geen issue. Er was er maar eentje die dat verdiende: biatleet Martin Fourcade – hij werd al in september voorgedragen en is een held voor de Fransen. Dat komt vooral door zijn prestaties. Naast de gouden plak van maandag won de 29-jarige biatleet ook al twee gouden medailles op de Olympische Spelen van ­Sotsji (2014). Tevens is hij in het bezit van liefst elf wereldtitels. Vanmiddag om 12.00 uur gaat Fourcade voor titelprolongatie op de 20 kilometer individueel.

Fourcade, geboren in Zuidoost-Frankrijk, begon op vijftienjarige leeftijd met biatlon. Al snel werd de Fransman een groot talent in een sport waarbij het langlaufen wordt gecombineerd met geweerschieten. In de loop der jaren groeide Fourcade uit tot een van de beste biatleten in de geschiedenis – de grootste is de Noor Ole Einar Bjørndalen met dertien olympische medailles, waarvan acht gouden (!). Fourcade is de Sven Kramer van Frankrijk: toegewijd, een ijzeren wil om te winnen en hij heerst al jaren in zijn sport. Hij is de hoop van de Fransen en men verwacht dat hij na deze Spelen met meerdere gouden plakken thuiskomt.

boegbeeld

Herbert Cool, oud-biatleet en commentator voor Eurosport, beaamt dat Fourcade een groot boegbeeld voor de biatlonsport is. ‘Hij is absoluut een uithangbord, hij is een fenomeen. Hij heeft twee sterke punten: zijn fysieke talent en zijn koelbloedigheid op de schietbaan.’ Volgens de Eurosport-commentator faalt Fourcade bijna nooit als het er echt om gaat. ‘Dat is enorm knap, want biatlon is een grillige sport. Er lopen, zonder ­overdrijven, veertig tot vijftig potentiële ­medaillewinnaars bij de heren rond. Alles moet tijdens een race kloppen.’

Dat alles niet altijd klopt, weet Fourcade inmiddels ook. Zaterdag werd hij teleurstellend achtste op de tien kilometer sprint. Des te knapper was zijn koelbloedigheid dinsdag op de achtervolging, waarin hij zich revancheerde met een indrukwekkende race. Mocht Fourcade vanmiddag het goud winnen, dan mag hij zich met vier gouden plakken de beste Franse olympiër ooit noemen. <

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?