Bescheiden Stoch wil wél winnen op de grote schans

Kamil Stoch Sport
Kamil Stoch | beeld ap / Daniel Karmann
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Schansspringer Kamil Stoch won vier jaar geleden in Sotsji twee olympische titels. Hij is sindsdien een legende in Polen. Vorige week viel de Pool op de normale schans echter buiten de medailles. Vanmiddag kan Stoch zich op de grote schans revancheren.

Pyongcheang

Kamil Stoch zorgde rond de jaarwisseling nog voor een sensatie, door als tweede man ooit alle vier de schansen van het Vierschansentoernooi te winnen. Hij kwam daarmee op gelijke hoogte met de Duitser Sven Hannawald, die in 2002 hetzelfde kunstje flikte. Voor de 30-jarige schansspringer was het de tweede eindzege in het Vierschansentoernooi, hij won in 2017 ook.

Stoch is in eigen land meer dan een grote meneer. Naast zijn twee gouden plakken in Sotsji pakte de Pool ook de eindzege in de strijd om de wereldbeker van 2014 en werd hij in 2013 wereldkampioen op de grote schans. Sindsdien is de schansspringer voor veel Polen een legende.

Stoch zelf heeft overigens geen boodschap aan al die verheerlijking. Sterker nog, hij voelt zich er knap ongemakkelijk bij. De schansspringer, die in de Zuid-Poolse stad Zakopane werd geboren, worstelde lang met zijn sterrenstatus. Volgens de Poolse krant Gazeta Wyborcza vond hij het bijvoorbeeld verschrikkelijk dat hij niet anoniem door een winkelstraat kon lopen.

De ietwat bescheiden Stoch weet na een aantal jaren wel goed raad met alle media-aandacht, maar helemaal wennen doet het nooit. Voor zichzelf is hij nog altijd een ‘normale’ jongen. Hij trouwde met zijn jeugdliefde, is praktiserend rooms-katholiek, een groot fan van Liverpool … en hij kan goed schansspringen. ‘Meer is het niet’, zo zegt hij zelf. Juist die houding heeft Stoch veel populariteit opgeleverd.

bescheiden ster

‘Ik probeer niet te winnen, ik probeer ver te springen’, sprak Stoch nuchter, na zijn indrukwekkende overwinning op het Vierschansentoernooi. Toch zal zelfs een bescheiden ster als Stoch maar al te graag zijn olympische oogst willen uitbreiden. Op de normale schans, vorige week zaterdag, lukte het hem niet. De Pool werd ‘slechts’ vierde.

Vanmiddag om 13.30 uur hoopt Stoch op de grote schans alsnog toe te slaan. Maandag volgt ook nog de landenwedstrijd.

Stoch was teleurgesteld na zijn matige sprongen en vierde plaats, maar vond een dag later rust door deel te nemen aan een heilige mis. En woensdag vierde hij ook Aswoensdag. ‘Ik ben dankbaar dat ik de mogelijkheid heb om deze diensten bij te wonen’, zei Stoch tegen het sportmedium SportoweFakty. ‘Het geloof is belangrijk voor me. Het helpt me verder.’ <

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?