Luister naar

Abramovich kreeg bij Chelsea een les in geduld

Nieuws
LONDEN - Roman Abramovich dacht met zijn miljoenen het Europese voetbal naar zijn hand te kunnen zetten. Zaterdag pakte zijn Chelsea na bijna tien jaar pas de hoogste prijs dankzij een aankoop van het eerste uur.
Stephan Bol
dinsdag 22 mei 2012 om 09:11
Abramovich kreeg bij Chelsea een les in geduld
Abramovich kreeg bij Chelsea een les in geduld

Direct na het tonen van de cup met de grote oren overhandigde sterspeler Didier Drogba de beker aan clubeigenaar Roman Abramovich. Dankzij de spits uit Ivoorkust pakte Chelsea zaterdag de Champions League. Drogba betrok de man die aan de wieg van het succes stond bij het feestje. Al had een efficiënter gebruik van de miljoenen die de steenrijke Rus in de club pompte, waarschijnlijk eerder tot rendement geleid.

Drogba was in 2004 met een transferprijs van 36,2 miljoen euro een van de eerste mega-aankopen van Abramovich. De Rus kocht in 2003 met veel bombarie de Londense voetbalclub Chelsea voor 85 miljoen euro. Hij beloofde miljoenen in de club te pompen met het ultieme doel de Champions League te pakken. Dit jaar oversteeg zijn totale investering in de club naar schatting een miljard euro.

tegenslag

Toch zag het er een paar maanden geleden niet naar uit dat Abramovich dit seizoen eindelijk de felbegeerde prijs zou vasthouden. Na het ontslag van de zevende trainer in negen jaar tijd kreeg hij de wind van voren. Het mag duidelijk zijn dat Chelsea ondanks zn ongebreidelde rijkdom nog altijd niet weet hoe het een succesvolle club moet bouwen, zei Richard Bevan, directeur van de Britse trainersvakbond. Volgens hem lag het probleem in de kleedkamer. Spelers als John Terry, Frank Lampard en Didier Drogba durfden openlijk het gezag uit te dagen.

Volgens Bevan heeft Abramovich die cultuur in de hand gewerkt door zelf het onmogelijke van zijn coaches te eisen en hen bij de minste of geringste tegenslag te ontslaan. Kortetermijndenken bleek niet te lonen. Zeven, acht spelers hadden al jaren weg moeten zijn, zei ook trainer Felipe Scolari (een van Abramovich eerdere slachtoffers) onlangs. Helaas, dat kon niet vanwege hun bijzondere relatie met de eigenaar.

ongeduld

Abramovich kocht zowel topspelers als toptrainers. Terwijl de trainers vertrokken, bleef een aantal spelers bij de club. Abramovich zou regelmatig zijn te vinden in de kleedkamer en het spelershome van zijn club. Hij voert er niet het hoogste woord, maar er ontstond wel een relatie met de spelers, niet alleen met zijn topaankopen. Naast Drogba bleven Frank Lampard, gekocht voor Abramovich komst en John Terry, afkomstig uit de jeugdopleiding, vaste waarden in het bij elkaar gekochte vreemdelingenlegioen.

Zaterdag beloonden de vertrouwelingen Abramovich eindelijk met de hoogste prijs in het Europese clubvoetbal. De Italiaanse interimcoach Roberto di Matteo gaf de vedetten wel de ruimte die zij eisten en boekte resultaat. Ondanks een beleid dat was gericht op resultaat op korte termijn, bleek de Champions League-overwinning uiteindelijk een succes van de lange adem. Terry, Lampard en Drogba zijn in de nadagen van hun carrière. Na hun vertrek is Chelsea opnieuw overgeleverd aan het ongeduld van de oligarch uit Rusland.

Steenrijk dankzij Boris Jeltsin

Roman Abramovich werd op 24 oktober 1966 geboren in een Joods-Russisch gezin. Al op vierjarige leeftijd werd hij wees, waarna hij werd opgevoed door een oom en een tante. In militaire dienst smeedde hij vriendschappen waar hij tijdens zijn carrière als zakenman zijn voordeel mee deed. Zijn eerste onderneming produceerde plastic badeendjes, maar zijn ster rees al snel.

Abramovich profiteerde van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Bij de verkoop van staatsbedrijven onder toenmalig president Boris Jeltsin kocht hij het oliebedrijf Sibnefit voor ongeveer 77 miljoen euro. In 2005 verkocht hij zijn aandelen voor 9,4 miljard euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kostas Tsimikas van Liverpool neemt een corner.

AI-assistent van Google en Liverpool voorspelt corners en geeft voetbaltrainers advies

Heb je als professioneel voetbalteam moeite met corners van tegenstanders? Een nieuw AI-model, TacticAI genaamd, zou soelaas kunnen bieden. Het voorspelt in driekwart van de gevallen naar wie de bal als eerste gaat.

 Irene Schouten: 'Afgelopen dagen reed ik  mijn snelste rondes ooit, maar ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport.'

Drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten (31) stopt met schaatsen. 'Er is een leven naast topsport'

Drie gouden en één zilveren medaille won schaatsster Irene Schouten (31) afgelopen weekend tijdens de WK afstanden in het Canadese Calgary. Toch besloot ze na vijftien jaar topsport te stoppen - voor velen onverwachts.

Kelvin Kiptum. Kiptum liep als een bezetene en legde in sommige weken het zevenvoudige van een marathon af. Die honderden kilometers wierpen al snel hun vruchten af.

'Marathonkomeet' Kelvin Kiptum (1999-2024) wilde atletiekgeschiedenis schrijven

In november liep Kelvin Kiptum over de Coolsingel om het parcours van de Rotterdamse marathon te verkennen. Daar wilde hij zijn wereldrecord aanscherpen. Zondag kwam het Keniaanse wonderkind om het leven bij een auto-ongeluk.

Gio Lippens, de stem van het wielrennen bij de NOS, is met pensioen.

Gio Lippens neemt afscheid als wielercommentator voor de NOS. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank

31 jaar deed Gio Lippens verslag van de Tour de France voor de NOS. Sinds hij besloot vervroegd met pensioen te gaan, schoof hij zonder gêne zijn agenda leeg. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank.

Regillio Simons tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Volendam

Regillio Simons heeft zijn bestemming gevonden: 'Je moet bidden voor de gebrokenheid van de wereld'

Trainer Regillio Simons (50) is aangesteld om het haperende FC Volendam in de eredivisie te houden. Zijn geloof geeft hem daarbij rust. ‘De weelde van de voetbalwereld is een klus waar je mee om moet gaan.’

Voetbaltrainer Jürgen Klopp.

Voor Liverpool-trainer Jürgen Klopp is God een trouwe metgezel: 'Dat is een enorme troost'

Voetbaltrainer Jürgen Klopp stopt aan het einde van het seizoen na negen jaar bij Liverpool. Van de Duitser is bekend dat hij open is over zijn geloof. ‘Als iemand ernaar vraagt, vertel ik over God.’