Luister naar

Ontslag trainer leidt tot crisis IJsselmeervogels

Nieuws
SPAKENBURG - Het ontslag van trainer Dogan Corneille heeft topklasser IJsselmeervogels in vuur en vlam gezet. Voorzitter Peter van Diermen, bestuurslid technische zaken Marcel de Graaf en de complete technische commissie zijn opgestapt.
André Bijl
maandag 15 september 2014 om 10:11
Ontslag trainer leidt tot crisis IJsselmeervogels
Ontslag trainer leidt tot crisis IJsselmeervogels

We nemen onze bestuurlijke verantwoordelijkheid, zegt Van Diermen in een toelichting.

De bestuurders handelen de lopende zaken tot de ledenvergadering in november af. Het opstappen van de technische commissie die een grote rol speelt bij het aanstellen van de trainer en het samenstellen van de selectie en een deel van het bestuur is het gevolg van het ontslag van trainer Corneille, begin deze maand. De leiding van de Vogels was niet te spreken over het belabberde spel en de teleurstellende resultaten en zette de oud-speler na drie verloren duels twee voor de competitie en een voor de beker aan de kant. Een dag later werd bekend dat oud-trainer Frans Adelaar was aangesteld als opvolger.

Het snelste ontslag van een trainer ooit in de topklasse deed de grootmacht in het amateurvoetbal op zijn grondvesten trillen. De club versleet de afgelopen jaren een handvol trainers. Bovendien werd Frans Adelaar tijdens de wedstrijd tegen Lisse al op Sportpark De Westmaat gesignaleerd, terwijl Corneille toen nog in dienst was.

paniekvoetbal

De uitleg dat het om een al bestaande afspraak ging, werd weggehoond toen Adelaar een paar dagen later als trainer werd aangesteld. Wanbeleid, paniekvoetbal, oordeelden sommige media. In een column werd verwezen naar een 1aprilgrap op de site van de Vogels, waarin dit voorjaar werd aangekondigd dat de aanstelling van Corneille wegens een wereldreis werd geannuleerd en Adelaar toen net in dienst ook in het nieuwe seizoen gewoon trainer op De Westmaat zou blijven. Toen is de kiem gelegd voor het ontslag van Dogan Corneille, analyseert sportverslaggever Bert Kous van RTV Utrecht. Corneille zelf ervoer dat ook zo. Ik hoefde alleen nog maar te verliezen. De trainer had er alle vertrouwen in dat hij de Rooien op de rit zou krijgen. Belachelijk om na twee competitienederlagen dit besluit te nemen. Puur paniekvoetbal.

krediet was op

Alle commotie leidde tot een spoedbijeenkomst afgelopen donderdag waarin bestuur en technische commissie de achterban tekst en uitleg gaven. Leden, supporters en oud-spelers uitten forse kritiek en clubicoon Jan Vedder adviseerde de clubleiding op te stappen. Kijk in de spiegel en trek je conclusies.

Toch benadrukt voorzitter Peter van Diermen dat het niet vanwege de kritiek is dat hij vertrekt. Het afgelopen jaar zijn een paar beslissingen gewoon niet goed uitgepakt. Dan gaat het om de contractverlenging en het ontslag van Jan Zoutman, de aanstelling van interim-trainer Johan de Man en vooral de gang van zaken rond Corneille.

Technische commissie en bestuur hebben die besluiten met goede redenen genomen. Maar de technische commissie vond dat ze nu in een lastige situatie terecht was gekomen en dat elke beslissing voortaan op een goudschaaltje gewogen zou worden. Het krediet was op. Daarom hebben de leden hun positie beschikbaar gesteld. Dan mag je als verantwoordelijke bestuursleden niet achterblijven.

Van Diermen vijf jaar clubvoorzitter en daarvoor vijf jaar voorzitter van de technische commissie noemt de theorie dat het ontslag van Corneille een complot was om Adelaar terug in het zadel te helpen insinuerend. Te gek voor woorden. Echt onzin. Dat geldt ook voor de uitspraak van Dogan dat hij is tegengewerkt. We hadden veel zin om met elkaar aan de slag te gaan. De verstandhouding was prima. Het ging om voetbalinhoudelijke zaken. Het spel was IJsselmeervogels onwaardig. De spelers waren niet fit en ze stonden niet op de juiste plaats. Dogan haalde gewoon niet uit de selectie wat er in zit. We hadden niet het vertrouwen dat dat zou verbeteren.

weer supporter

Daarom blijft Van Diermen achter het ontslag staan. Je neemt besluiten waarvan je vindt dat je ze moet nemen. En dan kan dit gebeuren. Dat zijn de consequenties van leidinggeven. Ik heb mijn best gedaan en mijn hele ziel en zaligheid in de club gelegd. Ik kan mezelf niets verwijten.

Hij kijkt met plezier terug op zijn bestuurlijke jaren op De Westmaat. Jammer dat het zo afloopt, maar we hebben ook veel succes gehad: zes keer kampioen in tien jaar tijd. De komende periode gaan we nieuwe mensen zoeken en straks word ik gewoon weer supporter. Gezellig naar de uit- en thuiswedstrijden. Lekker genieten van een potje voetbal; dat is ook leuk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kostas Tsimikas van Liverpool neemt een corner.

AI-assistent van Google en Liverpool voorspelt corners en geeft voetbaltrainers advies

Heb je als professioneel voetbalteam moeite met corners van tegenstanders? Een nieuw AI-model, TacticAI genaamd, zou soelaas kunnen bieden. Het voorspelt in driekwart van de gevallen naar wie de bal als eerste gaat.

 Irene Schouten: 'Afgelopen dagen reed ik  mijn snelste rondes ooit, maar ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport.'

Drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten (31) stopt met schaatsen. 'Er is een leven naast topsport'

Drie gouden en één zilveren medaille won schaatsster Irene Schouten (31) afgelopen weekend tijdens de WK afstanden in het Canadese Calgary. Toch besloot ze na vijftien jaar topsport te stoppen - voor velen onverwachts.

Kelvin Kiptum. Kiptum liep als een bezetene en legde in sommige weken het zevenvoudige van een marathon af. Die honderden kilometers wierpen al snel hun vruchten af.

'Marathonkomeet' Kelvin Kiptum (1999-2024) wilde atletiekgeschiedenis schrijven

In november liep Kelvin Kiptum over de Coolsingel om het parcours van de Rotterdamse marathon te verkennen. Daar wilde hij zijn wereldrecord aanscherpen. Zondag kwam het Keniaanse wonderkind om het leven bij een auto-ongeluk.

Gio Lippens, de stem van het wielrennen bij de NOS, is met pensioen.

Gio Lippens neemt afscheid als wielercommentator voor de NOS. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank

31 jaar deed Gio Lippens verslag van de Tour de France voor de NOS. Sinds hij besloot vervroegd met pensioen te gaan, schoof hij zonder gêne zijn agenda leeg. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank.

Regillio Simons tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Volendam

Regillio Simons heeft zijn bestemming gevonden: 'Je moet bidden voor de gebrokenheid van de wereld'

Trainer Regillio Simons (50) is aangesteld om het haperende FC Volendam in de eredivisie te houden. Zijn geloof geeft hem daarbij rust. ‘De weelde van de voetbalwereld is een klus waar je mee om moet gaan.’

Voetbaltrainer Jürgen Klopp.

Voor Liverpool-trainer Jürgen Klopp is God een trouwe metgezel: 'Dat is een enorme troost'

Voetbaltrainer Jürgen Klopp stopt aan het einde van het seizoen na negen jaar bij Liverpool. Van de Duitser is bekend dat hij open is over zijn geloof. ‘Als iemand ernaar vraagt, vertel ik over God.’