Luister naar

Bittere pil voor sportschutters

Nieuws
DEN HAAG - Na het bloedbad dat Tristan van der Vlis bijna een jaar geleden in Alphen aan den Rijn aanrichtte, werden alle regels rondom schietverenigingen en wapencontroles tegen het licht gehouden.
Arjen de Boer
woensdag 4 april 2012 om 09:17
Bittere pil voor sportschutters
Bittere pil voor sportschutters

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de maatregelen, waarvan er vooral één frustratie oproept. Richten, de vinger aan de trekker, knal. Raak, snel op het volgende doel iets verderop mikken en weer schieten. Dan rennen om dichter bij een nieuw doelwit te komen, onderweg snel het magazijn wisselen. Stoppen, de adem controleren en schieten.

Dat is in een notendop parcoursschieten, een sport waarbij schutters een traject afleggen en zo veel mogelijk punten bij elkaar schieten. Maar aan het parcoursschieten komt een eind, als het aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ligt. Hij wil een verbod, omdat het een soort gevechtstraining zou zijn die vaardigheden aanleert voor aanvallend gebruik van vuurwapens.

schietsport

Een dergelijke sport toestaan, is volgens Opstelten onaanvaardbaar en niet uit te leggen na het bloedbad in Alphen aan den Rijn op 9 april vorig jaar, dat aan zeven mensen het leven kostte. Enkele maanden later zaaide de Noor Anders Breivik dood en verderf op het eilandje Utøya.

Alles moet in het werk worden gesteld om te voorkomen dat een lone wolf (solistische dreiger) de gelegenheid wordt geboden om zich te trainen in wapengebruik door middel van deelname aan schietsport, stelt de minister.

symboolpolitiek

Ik snap de zorg van Opstelten, ik snap het verdriet van de mensen in Alphen. Natuurlijk kun je maatregelen verfijnen, maar dit is te kort door de bocht, zegt Eduard Rodigas, voorzitter van de Nederlandse Parcours Schutters Associatie (NPSA). De minister kan niet 650 serieuze sportschutters, die op hoog niveau bezig zijn met hun sport, verantwoordelijk houden voor de daad van één persoon.

Het verbod stemt Rodigas treurig, maar maakt hem ook boos. Met ons heeft Opstelten in ieder geval nooit gepraat. Nog erger is, dat hij deze mensen wegzet alsof zich onder hen potentiële terroristen bevinden. In de 32 jaar dat we bestaan, zijn we brandschoon. Het is symboolpolitiek.Opstelten lijkt echter tot elke prijs te willen voorkomen dat incidenten als met Tristan, die als lid van een schietvereniging legaal over een semi-automatisch vuurwapen beschikte terwijl hij in psychische nood verkeerde, opnieuw gebeuren.

schietwereld

Het verbod op parcoursschieten is slechts één onderdeel van een lange lijst maatregelen. Zo worden er geen vergunningen meer afgegeven voor het bezit van aanvalswapens, zoals dat van Tristan, moet de politie vergunninghouders beter en vaker controleren en moeten schietclubs hun leden beter in de gaten houden. Bij de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) is bovendien een meldpunt gekomen, waar mensen hun zorgen over schutters kunnen uiten.

Ook heeft de politie alle vergunningen nog eens doorgelicht, wat leidde tot de intrekking van vergunningen. De Tweede Kamer vergadert vandaag over alle maatregelen en plannen. Critici roepen al langer dat risicos nooit helemaal uit te sluiten zijn, zeker aangezien verreweg de meeste delicten met illegale vuurwapens worden gepleegd. Niettemin beseft de schietwereld dat strengere regels onontkoombaar zijn, al klinkt hier en daar gemor.

uniformiteit

Een enthousiaste sportschutter heeft op internet een petitie geplaatst om Opstelten op andere gedachten te brengen wat betreft het dynamisch schieten, waaronder parcoursschieten valt. Gistermiddag stond de teller op meer dan zevenduizend ondertekenaars uit binnen- en buitenland.Maar veel effect zal dat niet hebben is de verwachting. Wij hebben in de Kamer geen draagvlak kunnen vinden voor deze tak van sport, zegt KNSA-directeur Sander Duisterhof.

Het is een bittere pil die de KNSA heeft moeten slikken, Opsteltens beslissing is in beton gegoten. Maar de andere maatregelen zijn wel goed voor de sport en verminderen het risico, zegt Duisterhof. Verenigingen gaan nog meer op hun leden letten dan nu het geval is, er komt een training om risicos te herkennen. Er komt ook een certificering van clubs, waardoor de kwaliteit en uniformiteit omhoog gaan. Maar laat duidelijk zijn, dat gekken nooit helemaal te stoppen zijn.

andere maatregelen

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft nog meer maatregelen aangekondigd om incidenten met sportschutters te voorkomen. Hieronder enkele hoofdpunten:

Aan jonge en onervaren schutters wordt gefaseerd wapens toegestaan. Ze kunnen nadat ze een verlof hebben gekregen niet meteen zware wapens kopen.

Iedere sportschutter die een eigen wapen wil, moet lid zijn van een vereniging en actief aan wedstrijden meedoen.

Alle KNSA-verenigingen moeten eind 2014 een basiscertificering hebben, waarvan bijvoorbeeld zorgvuldige ballotage en sociale controle deel uitmaken.

Politie en de KNSA houden nauw contact over royeringen en intrekking van vergunningen.

Aspirant-schutters moeten zelf aantonen dat ze geschikt zijn voor een wapenvergunning en het bezit van een wapen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vitesse supporters voorafgaand aan de wedstrijd tussen Vitesse en NEC, Vitesse verloor pijnlijk van de aartsrivaal uit Nijmegen.

Vitesse op de rand van de afgrond, tot verdriet van Dave. 'Kan me geen leven voorstellen zonder Vitesse'

'Here Jezus, wilt u helpen dat Vitesse vandaag wél gaat winnen?' Het is het gebed van een 6-jarige jongen ergens deze winter, op een Arnhemse zondagsschool. Een paar maanden later is de goede afloop verder weg dan ooit.

Alex Kroes tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Ajax en SC Heerenveen in de Johan Cruijff ArenA op 5 november 2023.

Wat bezielde de geschorste Ajax-directeur Kroes toen hij aandelen van de club kocht? 'Toppunt van domheid'

Handelde de geschorste Ajax-directeur Alex Kroes met voorkennis door vóór zijn aanstelling aandelen in de voetbalclub te kopen? Hijzelf zweert van niet, maar experts zijn duidelijk.

Kostas Tsimikas van Liverpool neemt een corner.

AI-assistent van Google en Liverpool voorspelt corners en geeft voetbaltrainers advies

Heb je als professioneel voetbalteam moeite met corners van tegenstanders? Een nieuw AI-model, TacticAI genaamd, zou soelaas kunnen bieden. Het voorspelt in driekwart van de gevallen naar wie de bal als eerste gaat.

 Irene Schouten: 'Afgelopen dagen reed ik  mijn snelste rondes ooit, maar ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport.'

Drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten (31) stopt met schaatsen. 'Er is een leven naast topsport'

Drie gouden en één zilveren medaille won schaatsster Irene Schouten (31) afgelopen weekend tijdens de WK afstanden in het Canadese Calgary. Toch besloot ze na vijftien jaar topsport te stoppen - voor velen onverwachts.

Kelvin Kiptum. Kiptum liep als een bezetene en legde in sommige weken het zevenvoudige van een marathon af. Die honderden kilometers wierpen al snel hun vruchten af.

'Marathonkomeet' Kelvin Kiptum (1999-2024) wilde atletiekgeschiedenis schrijven

In november liep Kelvin Kiptum over de Coolsingel om het parcours van de Rotterdamse marathon te verkennen. Daar wilde hij zijn wereldrecord aanscherpen. Zondag kwam het Keniaanse wonderkind om het leven bij een auto-ongeluk.

Gio Lippens, de stem van het wielrennen bij de NOS, is met pensioen.

Gio Lippens neemt afscheid als wielercommentator voor de NOS. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank

31 jaar deed Gio Lippens verslag van de Tour de France voor de NOS. Sinds hij besloot vervroegd met pensioen te gaan, schoof hij zonder gêne zijn agenda leeg. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank.