Wie krijgt de senaatszetels? De tombola kan beginnen

In de Eerste Kamer is nog veel onbeslist. Slechts 68 zetels liggen ‘vast’ (blauwe balken), er zijn nog zeven restzetels te verdelen (rood). Politiek
In de Eerste Kamer is nog veel onbeslist. Slechts 68 zetels liggen ‘vast’ (blauwe balken), er zijn nog zeven restzetels te verdelen (rood).
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen zijn rekenmeesters en onderhandelaars aan zet. Want de verdeling van zetels in de Eerste Kamer staat nog lang niet vast. Eerst moet er geritseld worden.

Den Haag

‘Het zou een mooie paaspuzzel zijn voor in de krant!’ Hylke ten Cate denkt graag mee met de politiek verslaggever die wat meer wil weten over de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Ten Cate, kandidaat voor 50PLUS in Noord-Holland, maakt deze berekeningen al jaren. En dat is razend ingewikkeld, wil hij maar zeggen.

Aan de ene kant komt dit door het systeem. Op 27 mei gaan alle 570 pas gekozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus om de Eerste Kamer te kiezen. Daarbij zijn stemmen uit sommige provincies meer ‘waard’ dan andere. Een stem uit een provincie …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?