Luister naar

SP: snel regelen dat school elke leerling toelaat

Nieuws
Als de PvdA niet binnen enkele weken groen licht geeft voor de behandeling van het wetsvoorstel dat scholen verplicht om alle aangemelde leerlingen te accepteren, zal de SP zelf dat voorstel indienen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 2 november 2016 om 21:21
Jasper van Dijk
Jasper van Dijk anp / Remko de Waal

Den Haag

Daarmee dreigde SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag bij het debat over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer. Volgens hem zou boven elke schooldeur het bordje ‘alle kinderen welkom’ moeten hangen. Doordat het bijzonder onderwijs een eigen toelatingsbeleid kan voeren, wordt volgens de SP de segregatie – het gescheiden leven van bevolkingsgroepen – in de hand gewerkt. Bovendien is een ‘selectief deurbeleid’ niet meer van deze tijd, vindt Van Dijk.

Al meer dan tien jaar geleden is door PvdA, SP, GroenLinks en D66 een wetsvoorstel ingediend dat de acceptatieplicht wettelijk regelt, maar dat plan is nog nooit in het parlement behandeld. Dat is ook gebeurd om christelijke partijen (als zij deelnamen aan de regering, of die gedoogden) niet tegen de haren in te strijken, maar PvdA-Kamerlid Joyce Vermue zei donderdag dat van aarzeling geen sprake is. ‘We laten ons niet gijzelen, maar wij hebben geen meerderheid’, zei ze tegen Van Dijk. ‘Laten we gezamenlijk optrekken om die meerderheid te organiseren.’ Volgens SP’er Van Dijk moet de PvdA wat meer vertrouwen hebben; volgens hem zal de VVD vanzelf volgen. VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg sprak zich er woensdag niet over uit.

ChristenUnie en SGP hekelden de aanval op het toelatingsbeleid in het bijzonder onderwijs. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins heeft maar één tot twee procent van de scholen een specifiek toelatingsbeleid, en heeft het overgrote deel van het bijzonder onderwijs een open toelatingsbeleid.

‘De SP zet een waanbeeld neer’, zei Bruins over de bewering van zijn collega Van Dijk dat bijzondere scholen de segregatie in de hand werken. De meeste ouders zijn volgens Bruins juist heel tevreden over het schoolaanbod. SGP’er Roelof Bisschop stelde dat het stichten van een school en een toelatingsbeleid op basis van identiteit, rechten zijn die rechtstreeks uit de Grondwet voortkomen. ‘Of iets al dan niet “niet meer van deze tijd” zou zijn, is geen valide argument.’

ChristenUnie-Kamerlid Bruins zei ook dat bijvoorbeeld gereformeerde en reformatorische scholen nu worden gehinderd om soepeler met hun toelatingsbeleid om te springen. ‘Ik zou het goed vinden dat zo’n school ook de vrijheid heeft om te zeggen: “weet je, je zit misschien niet bij een van die kerkgenootschappen (uit de achterban, red.), maar toch ben je van harte welkom”. Tegelijkertijd komt zo’n school dan in de problemen.’ Het College voor de Rechten van de Mensen accordeert alleen een strikt toelatingsbeleid, als het ook consequent wordt gehandhaafd.

feestje

ChristenUnie en SGP willen dat het ministerie van Onderwijs volgend jaar een feestje organiseert ter gelegenheid van honderd jaar gelijke bekostiging van openbaar en bijzonder onderwijs. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker spreken zich daar vanavond over uit. Dan antwoorden zij de Kamer. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.