Sobere huizen voor duizenden vluchtelingen

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, premier Mark Rutte, en commissaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld, tijdens een persconferentie over de opvang van vluchtelingen. Politiek
Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, premier Mark Rutte, en commissaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld, tijdens een persconferentie over de opvang van vluchtelingen. | beeld anp / Bart Maat
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het kabinet besteedt 750 miljoen euro extra aan de opvang van vluchtelingen. Met gemeenten en provincies is afgesproken dat 14.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning sobere huisvesting krijgen.

Den Haag

Die huisvesting bestaat uit semi-permanente woningen die gedeeld worden door tenminste vier mensen. Daarnaast komen er op termijn nieuwe woningen voor nog eens tienduizend asielzoekers en moeten er in elke provincie 2500 noodopvangplekken komen.

Volgens premier Mark Rutte is het de bedoeling dat de crisisnoodopvang, waar de nieuw aangekomen vluchtelingen maximaal 72 uur verblijven, hierdoor ‘zo spoedig mogelijk’ verdwijnt.

boete en vergoeding

Gemeenten die niet aan de huisvestingsplannen meedoen, krijgen een boete.

Daar staat tegenover dat de vergoeding die gemeenten krijgen, m …
Dit is 23% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?