Samsom: plek voor 200.000 vluchtelingen

Politiek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Nederland is in staat tweehonderdduizend vluchtelingen op te vangen, bijna vier keer zoveel als er in 2015 arriveerden. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Den Haag

Samsom zegt ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, slechte peilingen. ‘Als de kiezers straks zeggen: “we vonden het niks” ... prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. De kiezer krijgt altijd gelijk. Het enige slachtoffer zou ikzelf zijn, of een paar andere politici. Als dat het grootste offer is dat gebracht moet worden, dan is dat op te brengen’, zegt de PvdA-leider.

Samsom spreekt in de eindejaarsbijlage van het Nederlands Dagblad uitgebreid over het thema ‘hoop’. De belangrijkste opdracht voor politici is dat ze blijven werken aan perspectief, zegt de PvdA-leider.

slechte peilingen

Zo gelooft hij dat er in Nederland – als er tenminste zekerheid komt dat het daar ook bij blijft – draagvlak is om tweehonderdduizend vluchtelingen op te vangen. Samsom noemt dat ‘op een bevolking van zeventien miljoen mensen een overzichtelijke hoeveelheid’. Hij is er ‘hoopvol’ over dat de vluchtelingenstroom naar Europa onder controle is te krijgen. ‘Maar we hebben niet alles in de hand. Er zijn zes miljoen Syriërs die niet meer in hun eigen huis wonen, maar nog wel in Syrië. Als ook zij besluiten hun heil elders te gaan zoeken, is elke beheersbaarheid verdwenen.’

Dan zou hij bij wanhoop in de buurt komen, maar dat komt niet door slechte peilingen, verzekert hij. Samsom gelooft dat concrete resultaten de kiezers alsnog zullen overtuigen, zoals een daling van werkloosheid, meer koopkracht, en een eerlijker inkomensverdeling. ‘En als dat niet zo is, ben ik niet de juiste man op de juiste plek. Als je de resultaten die we nu bereiken niet wil, moet je op een ander stemmen. Ik wil die resultaten namelijk wel; dat lijkt me helder.’

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?