PvdA-luchtbrug werd boemerang

<p>Een groep yezidi-vluchtelingen die tijdens het oversteken van de Egeïsche Zee werd gered van een gammel bootje. Met een luchtbrug naar veilige landen zouden levens gespaard en mensensmokkelaars tegengewerkt kunnen worden.</p> Politiek

Een groep yezidi-vluchtelingen die tijdens het oversteken van de Egeïsche Zee werd gered van een gammel bootje. Met een luchtbrug naar veilige landen zouden levens gespaard en mensensmokkelaars tegengewerkt kunnen worden.

| beeld AP / Lefteris Pitarakis
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Europa moet 400 vluchtelingen per dag ophalen uit Turkije, opperde PvdA-leider Diederik Samsom. Er was donderdag zelfs een Kamermeerderheid voor het opmerkelijke plan – tot de PvdA zelf tegenstemde.

Den Haag

Het was een ambitieus plan: Europa moet per direct minstens vierhonderd vluchtelingen per dag uit Turkije laten overkomen, en dat minimaal een maand lang. Die ‘luchtbrug’ zou Ankara ervan kunnen overtuigen dat het Europa menens is met de oplossing van de vluchtelingencrisis.

Tenminste, dat opperde PvdA-partijleider Diederik Samsom donderdag in een gesprek met de Volkskrant. Ruim tien uur later, na de stemmingen in de Tweede Kamer, was het doek voor het ‘plan-Samsom II’ alweer gevallen.

Vooral coalitiepartner VVD was laaiend over het plan; Kamerlid Malik Azmani …
Dit is 14% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?