Luister naar

Partijen zetten eindspurt raadscampagne in

Nieuws
Debatten in de media, reclamespotjes, het startschot voor de eindsprint: de gemeenteraadscampagne is nu in alle hevigheid losgebarsten. Maar de verhouding tussen landelijke politiek en lokale campagnes blijft soms lastig.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
zaterdag 10 maart 2018 om 19:16

Utrecht – Den Haag

De afgelopen dagen is de eindspurt van de gemeenteraadscampagne ingezet. Partijen gaven daarvoor zelf het startschot, zoals de ChristenUnie zaterdag met een ‘centraal campagnemoment’ in Utrecht. Partijleider Gert-Jan Segers, de ministers Carola Schouten en Arie Slob én meer dan 50 lijsttrekkers waren bij de ondertekening van de nieuwe, lokale variant op het manifest Waardig Ouder Worden. Dat plan speelde al een rol bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017, en door het nu toe te spitsen op gemeenten wil de ChristenUnie met dit thema bezig blijven. Zo staan er voorstellen in over het beter inzetten van vrijwilligers, het ontwikkelen van woonvormen voor ouderen, en meer aandacht voor mensen die slecht ter been zijn.

Met zo’n campagnemoment proberen partijen de aandacht op hun speerpunten te vestigen. De SGP was er dit jaar vroeg bij. Al op 19 januari gaf partijleider Kees van der Staaij het startschot voor de gemeenteraadscampagne van zijn partij, ook met de bekendmaking van speerpunten: zondagsrust, het tegengaan van eenzaamheid en armoede, zorg voor de schepping en degelijke gemeentefinanciën. De partij doet bovendien in een aantal plaatsen voor het eerst mee aan de raadsverkiezingen, zoals in Amsterdam, of na een periode van afwezigheid – zoals in Amersfoort.

de basis van het CDA

Het CDA volgde een dag na de SGP, en greep de nieuwjaarsreceptie van de partij aan om de raadscampagne af te trappen. Partijleider Sybrand Buma benoemde min of meer dezelfde thema’s als bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar: versterking van de gemeenschappelijke identiteit van Nederland, een eerlijke economie, zorg voor elkaar, en méér veiligheid – ook door lokale initiatieven te ondersteunen.

Voor het CDA zijn de raadsverkiezingen uiterst belangrijk. De partij is sterk lokaal geworteld, vooral búíten de Randstad. Voor de christendemocraten is het daarom altijd spannend in hoeverre die basis op orde blijft.

Voor de wat grotere partijen, behalve CDA ook VVD, D66, PvdA, SP en GroenLinks, zijn de raadsverkiezingen een test hoe het gesteld is met de populariteit van de eigen partij. Op hun beurt zullen ChristenUnie en SGP goed opletten of hun trouwe achterban opnieuw steun geeft aan de partij.

Voor de ChristenUnie staat daarbij ook op het spel of de uitslag laat zien dat de kiezers de huidige regeringsdeelname steunen. De vorige keer dat de partij meedeed in een kabinet, leidde dat tot een klinkend resultaat bij de provinciale verkiezingen in 2007. Resultaat daarvan was ook een verdubbeling van het aantal senatoren.

lokaal of Haags

Tegelijkertijd blijft de verbinding van de landelijke politiek met de raadsverkiezingen een lastige. ‘Haagse’ politici debatteren het liefst over thema’s die landelijk spelen, omdat de lokale kwesties nou eenmaal sterk verschillen. Daarmee kan de campagne voor de raadsverkiezingen wezensvreemd overkomen, zeker als in gemeenten heel specifieke kwesties spelen. Los daarvan is er nóg een factor die het landelijke element nuanceert. Lokale partijen vormen samen de grootste partij in gemeenteraden, en de verwachting is dat hun aandeel in de gemeentepolitiek na 21 maart alleen maar groter wordt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.