Luister naar

Ontevredenheid over evaluatie Abortuswet

Nieuws
Christelijke fracties in de Tweede Kamer zijn ontevreden over de manier waarop minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Abortuswet wil laten evalueren. Ze vinden dat Schippers zich er te gemakkelijk van afmaakt, terwijl de wet na elf jaar eindelijk opnieuw tegen het licht wordt gehouden.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 15 december 2016 om 21:40

Den Haag

Zo wil het CDA dat beter wordt onderzocht of de abortuspraktijk wel zorgvuldig is, want daarover is ‘veel te weinig bekend’. Ook de ChristenUnie vindt dat de beperkte evaluatie die de minister voor ogen staat, geen zicht geeft op de praktijk. ‘Die doet ook geen recht aan de ingrijpende noodsituaties waarin jaarlijks 30.000 vrouwen zich bevinden en waardoor zij ervoor kiezen om hun zwangerschap af te breken.’

Ook de SGP wil dat méér wordt onderzocht, en wil weten of in abortusklinieken de keuzebegeleiding van ongewenst zwangere vrouwen wel op orde is. ‘Wordt iedere vrouw die een zwangerschapsafbreking overweegt of wenst volledig geïnformeerd over de psychosociale, psychische en fysieke gevolgen van een abortus?’

Tweede Kamerfracties konden tot donderdagmiddag hun reactie leveren op de manier waarop minister Schippers de Wet afbreking zwangerschap, zoals de Abortuswet officieel heet, wil laten evalueren. Eerder dit jaar zegde de bewindsvrouw die evaluatie toe. De vorige stamt al uit 2005. In de conceptopdracht aan het instituut ZonMw schrijft Schippers dat ze wil laten onderzoeken of er ‘knelpunten in de wetgeving’ zijn. Ze vraagt zich ook af of het noodzakelijk is dat abortusklinieken elk kwartaal aan de Inspectie rapporteren. Schippers wil verder dat de samenwerking tussen abortusklinieken en ziekenhuizen tegen het licht wordt gehouden.

Maar de christelijke fracties vinden dat te beperkt. De CDA-fractie vraagt Schippers of ze wil wachten met het verstrekken van de abortuspil via de huisarts – wat ze in 2017 met een wetswijziging mogelijk wil maken – op de uitkomsten van de nieuwe evaluatie. Het CDA wil bovendien weten of de bedenktermijn van vijf dagen wel goed wordt nageleefd, en of de levensvatbaarheidsgrens nog voldoet aan de huidige stand van de wetenschap.

noodsituatie

De ChristenUnie wil dat wordt onderzocht of het begrip ‘noodsituatie’ (de vrouw moet in een noodsituatie zitten om een abortus te kunnen vragen) in de praktijk voldoende duidelijk is, en of de opgegeven redenen voor een abortus overeenkomen met de bedoeling van de wet. In de Abortuswet is namelijk ook vastgelegd dat er zo veel mogelijk bescherming moet worden geboden aan het ongeboren leven. De ChristenUnie vraagt verder, net als de SGP, of er medische ontwikkelingen zijn die verlaging van de abortusgrens rechtvaardigen. Die twee partijen willen dat ook specifiek wordt gekeken naar de toename van het aantal late abortussen.

Een woordvoerder van minister Schippers laat weten dat zij de opmerkingen van de fracties ‘serieus zal bestuderen’, voordat zij de definitieve evaluatieopdracht geeft. Die opdracht wil de minister uiterlijk 1 februari geven, en de evaluatie moet vervolgens zomer 2018 klaar zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.