Nederland moet christenen Irak helpen

DEN HAAG - ChristenUnie en SGP willen dat Nederland het voorbeeld van Frankrijk volgt en gevluchte christenen uit Irak onderdak biedt. CDA vindt de internationale reactie op het geweld laks.

We mogen niet langer stil zijn en wegkijken hoe het Midden-Oosten systematisch wordt gezuiverd door zeer gewelddadige islamitische groeperingen, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Hij heeft, samen met de SGP, Kamervragen ingediend. Christenen hebben duizenden jaren deel uitgemaakt van de zeer gemengde Iraakse stad Mosul en zijn nu allemaal verjaagd. Blijven betekent bij ISIS sterven. Mosul is vorige maand ingenomen door de terreurbeweging, die al grote delen van Irak heeft veroverd. Christenen kregen de keuze voorgelegd zich te bekeren, een hoge belasting te betalen, of te vluchten. Zo niet, dan zouden ze worden gedood. De Fransen lieten daarop weten bereid te zijn christenen uit de Noord-Iraakse stad Mosul opvang te bieden.

De regering moet alles op alles blijven zetten om te zorgen dat christenen in veiligheid in Irak kunnen wonen, zegt SGP-Kamerlid Kees van der Staaij. Zolang christenen in Irak door de terreur van ISIS geen leven meer hebben, moet het ons een eer zijn voorop te lopen in het bieden van gastvrijheid in Nederland.

Het CDA is er beducht voor, te eisen dat Nederland precies het voorbeeld van Frankrijk volgt, zegt Kamerlid Eddy van Hijum, al kan opvang volgens hem best een oplossing zijn. Hij kritiseert vooral opstelling van Europa. De internationale verontwaardiging is onder de maat. De Verenigde Naties hebben de Islamitische Staat als terroristische organisatie gekwalificeerd. Een hele cultuur dreigt met de grond gelijk te worden gemaakt. Dat moet tot meer actie leiden en Nederland mag daarin best voorop lopen. Volgens hem lijken minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Fred Teeven van Asiel beducht te zijn, het specifiek voor christenen op te nemen.

Samen met zijn collega Pieter Omtzigt heeft Van Hijum Kamervragen ingediend. Wij willen dat op Europees niveau op de kortst mogelijke termijn een gezamenlijke strategie komt om deze groep bescherming te bieden. Dat is beter dan allemaal apart beleid te formuleren. Opvang kan in de regio plaatsvinden, maar eventueel ook in Europa. Van Hijum schat in dat gevluchte christenen uit Irak grote kans maken op asiel als ze in Nederland een aanvraag indienen. Waar nodig moet de regering zelf vluchtelingen uitnodigen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?