Eppo Bruins verruilt wetenschap voor politiek

Eppo Bruins Politiek
Eppo Bruins | beeld anp / Toussaint Kluiters
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Eppo Bruins wordt in december Kamerlid voor de ChristenUnie. De wetenschapper moet het politieke handwerk nog leren.

Den Haag

Eppo Bruins (46) is het slimste jongetje van de klas, maar zijn komst naar de Haagse politiek is tegelijk een avontuur. De gepromoveerde natuurkundige moet het politieke handwerk nog leren. Als ‘eerste reserve’ schoof hij de afgelopen jaren al geregeld aan bij de ChristenUnie-fractie. Ook was hij hoofdredacteur van het tijdschrift van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, maar veel politieke ervaring heeft hij niet.

Eppo Bruins is een man van de inhoud. Bij het CDA maakte hij deel uit van een groepje dat samen met Kamerleden nadacht over onderwijs, onderzoek en innovatie. In 2011 stapte hij over naar de ChristenUnie. Een acute aanleiding was daar niet voor, vertelde hij in een interview met het Nederlands Dagblad in 2012. ‘Bij de ChristenUnie wordt de C van christelijk nog met hoofdletters geschreven en in alles doorvoeld. Helaas is het CDA van de C afgedwaald.’ Eppo Bruins viel als nummer zes op de kieslijst buiten de boot in 2012. Hij bleef directeur bij Technologiestichting STW, die technisch-wetenschappelijk onderzoek aan de Nederlandse universiteiten financiert. Hij is ook voorzitter van de christelijke denktank ForumC.

Als achttienjarige kwam Eppo Bruins tot geloof. ‘De ontdekking dat je als intelligent mens in God kunt geloven, wow!’, zei hij daar zelf over. In veel godsdiensten tasten mensen naar de hemel, zei Bruins in een interview met Andries Knevel in 2013. ‘Het christelijk geloof is het enige geloof waarin God naar beneden komt. Je hoeft alleen maar zijn hand te pakken.’ Aanvankelijk kerkte hij in de Protestantse Kerk (Gereformeerde Bond) in Hoevelaken, maar na een verhuizing naar Alphen aan den Rijn sloot hij zich aan bij een baptistengemeente. Bruins is gehuwd en heeft twee zoons.

De portefeuilleverdeling van de vernieuwde ChristenUnie-fractie is nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat Bruins in elk geval onderwijswoordvoerder wordt. Die portefeuille heeft zijn hart, liet hij doorschemeren toen hij dinsdag de leiderschapswissel gadesloeg. <

kort cv

studie natuurkunde in Utrecht (1991-1994)

promotie in Utrecht (1995)

directeur Technologiestichting STW (2008-heden)

overstap van CDA naar ChristenUnie (2011)

voorzitter christelijke denktank ForumC (2011-heden)

Tweede Kamerlid ChristenUnie (vanaf december 2015)

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?